Soepen

Zijdezachte en romige pompoensoep

romige pompoensoep

Zijdezachte en romige pompoensoep op Indiase wijze.

Door de toevoeging van kerrie en cayennepeper, krijg je een heerlijke spicy soep. Pompoenen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar maar wat maakt ze nou zo gezond? Volgens Juglen Zwaan van a healthy life zijn dit een paar van de voordelen van pompoen eten :

Goed voor je ogen, de pompoen zit vol met provitamine A, oftewel betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. In een portie kan wel tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine zitten. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.
Goed voor je darmen, de pompoen zit vol met vezels. In ons westerse voedingspatroon eten we teveel bewerkte voeding die arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen vezels ervoor dat je een mooie stoelgang hebt.
Goed voor de lijn,  pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Met andere woorden: je raakt wel gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt. Een pompoensoep is ideaal als lunch of tussendoortje. Deze zijdezachte en romige pompoensoep is daar een goed voorbeeld van!
Maakt je slim, de zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Je kunt de zaden drogen in de (droog)oven of op de verwarming. Klik hier voor meer informatie over pompoenpitten.
Maakt je gelukkig, een ander ingrediënt van pompoenzaden is tryptofaan. Tryptofaan is een krachtige bestrijder van een depressie en zorgt ook nog eens voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.
Versterkt je afweer, de pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.
Verlaagt de bloeddruk, er zit in deze groente ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze wel veel te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.
Verbetert de huid, het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand. Caroteen doet trouwens veel meer, zoals het risico op kanker verminderen.

Benieud naar meer lekkere soeprecepten? Klik dan hier

Print Recipe
Serves: 4-6 Cooking Time: 30-45 min

Ingredients

  • 1 pompoen in stukjes gesneden zonder schil
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vegetarische bouillonblokjes
  • 1/2 prei
  • 1 winterwortel geschild
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 150 ml kokosmelk
  • Zout en peper
  • kokosolie

Instructions

1

Snijd de pompoen door de helft en haal de pitten er uit

2

Schil de pompoen en snijd deze in stukjes net als de winterwortel (2 bij 2 cm)

3

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn

4

Snijd de halve prei in halve ringetjes en was goed

5

Zet een pan op het vuur en giet er een scheutje olie in

6

Bak de uien lichtjes aan in de olie en voeg daarna de knoflook toe

7

Voeg daarna de kerriepoeder/komijn/kurkuma/cayennepeper toe

8

Voeg de pompoen en prei toe en blus af met 2 liter water

9

Laat de soep minstens een half uur koken en voeg ook de bouillonblokjes toe

10

Als de pompoen lekker zacht geworden is, mix je de soep glad met de staafmixer en voeg daarna de kokosmelk toe

11

Breng eventueel op smaak met wat zout en peper

12

Maak het af met verse koriander en een scheutje kokosmelk

You Might Also Like