“Alweer bietjes?”, hoor ik mijn man al zeggen. Ja, ik heb weer bietjes uit het groenten pakket van ProeVkantoor. En ik ben er blij mee want ik vind ze superlekker. Ik had al een tijdje geleden een recept gezien op de website van GreenKitchenstories, en nu was het moment gekomen om dat eens uit te proberen. In het pakket zaten: gele biet, witte biet en oerbiet. Die heb ik gebruikt om deze zeer smakelijke veganistische biet bourguignon te maken. Het bleef even spannend wat mijn man ervan vond, hij is niet zo van de rode groente, maar deze bereiding was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar!
Vive la biete bourguignon!
Zoek je meer inspiratie? Kijk dan een hier.
Biet Bourguignon
Print RecipeIngredients
- 8 kleine bietjes, geschild en in vieren
- 6 wortels, grof gesneden2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 3-4 tenen knoflook, gesnipperd
- 3 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- zeezout en versgemalen peper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 ml rode wijn
- 500 ml groentebouillon
- 200 gram puy-linzen
- snufje zeezout
- stroperige balsamico
- 1-2 eetlepels extra virgine olijfolie
- 1 doosje champignons
- 4 kleine uitjes
- paar takjes tijm, alleen de blaadjes
- peterselie
Instructions
Verhit de olie in een (braad)pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn
Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee: af en toe roeren
Blus af met de rode wijn en laat het even mee stoven
Roer de tomatenpuree en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zacht koken
Spoel ondertussen de linzen af onder de koude kraan
Breng 750 ml water aan de kook met de linzen en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken
Voeg het zout toe als ze bijna gaar zijn
Giet eventueel overtollig water af, roer er wat olijfolie door
Proef het stoofpotje en voeg de stroperige balsamico als laatste erdoor
Laat het nog 5 minuten mee pruttelen en dan heb je een prachtige stoofschotel
Bak in een koekenpan de 4 uitjes mooi glazig en voeg de champignons toe
Ik bak ze in de roomboter ( dat maakt alles lekkerder) maar je kunt ook olijfolie gebruiken
Voeg peper en zout naar smaak toe en als laatste een handjevol gehakte verse peterselie
Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient
Schep in 4 diepe borden met de linzen en de champignons
Et Voilá, Bon appetit!