Deze sublieme shakshukha was onze zondagsbrunch, zalig om je broodje in te dopen en een geweldige smaaksensatie met ui, knoflook, ei, tomaat en paprika.
Het recept heb ik uit het kookboek van de Green Kitchen, een echte aanrader, als je van vegetarisch eten houdt!
Eieren zijn perfect ontbijtvoer. 2 stuks leveren al voldoende vitamine B12 voor een hele dag. Vitamine B12 helpt bij de productie van rode bloedlichaampjes die ons wakker en alert houden. Ook bevatten ze vitamine D, fosfor, jodium, selenium en eiwitten. Echt krachtvoer dus!
Shakshukha is een veelvoorkomend gerecht in de Tunesische, Libische, Algerijnse en Marokkaanse keuken, en wordt er traditioneel geserveerd in een gietijzeren pan, met brood om de saus mee op te dippen. Het is eveneens populair in de Israëlische keuken, waar het door Tunesische Joden werd geïntroduceerd. In Libië is shakshukha ook een traditioneel ontbijt.
In Israël en Palestina lijkt het gerecht, vooral ’s winters, tegen hummus en falafel te concurreren als nationaal lievelingsgerecht. Shakshuka is een Tamazight (Berbers) woord dat „een mengsel” betekent. Het woord werd in het Hebreeuws opgenomen, waar het „alles bijeengemengd” betekent.
Dit gerecht past dus prima in een mediterraans dieet, en super voedzaam bovendien!
Ingredients
- 1 grote ui
- 4 eieren
- 3 tenen knoflook
- 1/2 rode peper
- 1 rode paprika
- 250 gr tomatensaus of gepureerde tomaten
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl harissa
- peterselie
- olijfolie
- peper en zout
Instructions
Snijd de ui fijn en fruit die aan in de koekenpan
Doe er de fijngehakte knoflook, de rode peper en de paprika bij
Laat het geheel 5 minuten bakken
Strooi er de komijn en harissa bij
En de tomaten saus
Voeg de peterselie, peper en zout naar smaak toe
Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen
Maak dan kuiltjes in de saus
In ieder kuiltje breek je een ei
Die laat je net zo lang meebakken als je zelf wilt
Serveer met lekker turks brood of flatbread of stokbrood
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer lekkere ontbijtrecepten? klik dan hier