Soepen/ Voorgerechten

Knoflooksoep medicijn of recept?

“Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.”

Dit zijn beroemde woorden van de arts uit de Griekse oudheid, Hippocrates, die vaak de vader van de Westerse geneeskunde wordt genoemd.
Hij schreef dan ook inderdaad knoflook voor om een verscheidenheid aan medische aandoeningen te behandelen. En….veel van de gunstige gezondheidseffecten zijn kort geleden door de moderne geneeskunde bevestigd.

Knoflook heeft vele geneeskrachtige eigenschappen die kunnen worden gebruikt om ontsteking, chronische ziektes en infecties tegen te gaan. Dankzij allicinegehalte, een actief bestanddeel, kan knoflook helpen om het cholesterolgehalte, de bloeddruk en andere aandoeningen die verbonden zijn aan het cardiovasculaire systeem onder controle te houden. Ook wordt knoflook gebruikt als middel om spijsvertering problemen, ademhalingsziektes en schimmelinfecties te behandelen. Dankzij de ontstekingsremmende werking en het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook zelfs een geweldige aanvulling op behandelingen voor artritis, kanker en diabetes.

Knoflook bevat allicine, een stof met krachtige medicinale eigenschappen
Knoflook is een plant uit de familie van de Allium (ui).

Het is nauw verwant aan uien, sjalotjes en prei. Het groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt bij het koken, vanwege de sterke geur en heerlijke smaak. Maar in de oudheid werd knoflook vooral gebruikt voor de medicinale en gezondheid bevorderende eigenschappen
Het gebruik ervan is goed gedocumenteerd door alle grote beschavingen met inbegrip van de Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen en Chinezen.

Bron : ahealthylife.nl

Zo ziet knoflook er uit:

knoflookbol

Het hele ‘hoofd’ wordt de knoflookbol genoemd en elk segment wordt een teentje genoemd. Er zitten ongeveer 10 tot 20 teentjes in één bolletje. We weten nu dat de meeste effecten op de gezondheid worden veroorzaakt bij één van de zwavelverbindingen die worden gevormd als een teentje wordt fijngesneden, geperst of gekauwd.
Deze verbinding, allicine, is ook verantwoordelijk voor de specifieke knoflookgeur. Allicine komt het lichaam binnen vanuit het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich door het hele lichaam, waar het zijn krachtige biologische werk kan doen.
Kortom: Knoflook is een plant uit de familie van de ui. Het wordt geteeld vanwege de eigenschappen bij het koken en de gezondheidseffecten. Er zit een hoog gehalte van de zwavelverbinding allicine in, waarvan wordt aangenomen dat het de meeste gezondheidseffecten teweegbrengt.
Knoflook is zeer voedzaam, maar bevat heel weinig calorieën.

Knoflook is ongelofelijk voedzaam. In één portie van  (28 gram) zit:

mangaan: 23% van de ADH
vitamine B6: 17% van de ADH
vitamine C: 15% van de ADH
selenium: 6% van de ADH
vezels: 1 gram

Behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1
Knoflook bevat ook kleine hoeveelheden van allerlei andere nutriënten. Het bevat eigenlijk een beetje van alles wat we nodig hebben.
Verder bevat het 42 calorieën, met 1.8 gram eiwit en 9 gram koolhydraten.
Kortom: Knoflook bevat weinig calorieën en heel veel vitamine C, Vitamine B6 en mangaan. Het bevat ook sporen van andere nutriënten.

Knoflook kan ziektes bestrijden, waaronder een verkoudheid.

Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Uit een grote 12-weekse studie bleek dat een dagelijks knoflooksupplement het aantal verkoudheden met 63% deed afnemen, vergeleken met een placebo.
De gemiddelde duur van de verkoudheidssymptomen werd ook met 70% verminderd, van 5 dagen bij een placebo tot maar 1,5 dag bij de knoflook-groep.
Uit een ander onderzoek bleek dat met een hoge dosis knoflookextract (2,56 gram per dag) het aantal ziektedagen door verkoudheid of griep met 61% afnam.
Als je vaak verkouden bent, dan zou het toevoegen van knoflook aan je dieet wel eens zeer nuttig kunnen zijn.
Kortom: Een knoflooksupplement helpt bij het voorkomen en verminderen van de ernst van veel voorkomende ziekten zoals griep en verkoudheid.

De actieve bestanddelen in knoflook kunnen de bloeddruk verlagen.

Hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes zijn de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste aanjagers van deze ziektes. Onderzoek op mensen heeft aangetoond dat knoflooksuppletie een aanzienlijke bijdrage levert aan het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.
Uit één studie blijkt dat een dosis van 600-1500 mg knoflookextract per dag gedurende 24 weken net zo effectief was in het verlagen van de bloeddruk als het medicijn Atenolol.
De dosis moet behoorlijk hoog zijn om deze gewenste effecten te bereiken. De hoeveelheid allicine die nodig is, is gelijk aan ongeveer 4 teentjes knoflook per dag. Kortom: Een hoge dosis knoflook lijkt de bloeddruk gunstig te beïnvloeden bij mensen met hoge bloeddruk. In sommige gevallen kan de toediening ervan net zo effectief zijn als een regulier medicijn.

Wil je meer weten over de heilzame kwaliteit van knoflook? Lees dan hier verder.

Welke knoflook gebruik je?

Ik ben een voorstander van lokaal geteelde groenten en voor de knoflook kun je dan bijvoorbeeld terecht bij Biesheuvel. Kijk hier voor meer informatie.

een ander lekker recept met knoflook is bijvoorbeeld : tzatziki!

Knoflooksoep

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 12 teentjes knoflook (ongepeld)
  • 1/2 bloemkool
  • 2 el olijf olie
  • 1 tl keltisch zeezout
  • 1/2 kop geraspte gember
  • 2 el biologische (gras)boter
  • 2 gesneden uien
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 tl cayenne poeder
  • 1 1/2 tl verse tijm
  • 1 citroen
  • 1 ltr groente bouillon

Instructions

1

Verwarm de oven op 200 graden

2

Doe de 12 teentjes ongepelde knoflook in een ovenschaal samen met de olijfolie en het zout. Dek de schaal af met zilverfolie en laat ze zo zacht en goudbruin bakken in 40 minuten

3

Laat ze daarna afkoelen en verwijder de velletjes van de knoflook.

4

Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem en voeg de gesneden uien, gember, tijm en cayenne poeder toe. Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg alle knoflook toe, laat dat 3 minuten meebakken. Voeg dan de groente bouillon met de bloemkool roosjes toe en laat het geheel 20 minuten doorkoken met een deksel op de pan.

5

Blender de soep en giet daarna de kokosmelk erbij. Verwarm de soep nog even maar laat het niet meer koken. (i.v.m. schiften van de kokosmelk)

6

Breng de soep op smaak met wat peper en zout en serveer de soep met een scheut verse citroensap.

nagerechten en zoetigheden/ Ontbijt

Super gezonde cheesecake

Vegan, gluten en lactosevrij.

Het is januari en dat betekent dat we weer een beetje meer op onze eetgewoonten gaan letten en zoveel mogelijk gezonde voeding tot ons nemen. Dat voornemen ben ik goed begonnen dit jaar, ik ontbijt met taart! Jawel, maar niet zomaar een taart, nee een echte gezonde rauwe vegan gluten-en lactosevrije taart. Met heel veel fruit en ja dat is een supergezonde en lekkere start van de dag en weer eens iets anders dan een bakje fruit met nootjes en yoghurt. Nootjes en fruit zitten er inderdaad ook in en wat zaden, dat is het eigenlijk. Plus je hebt niet eens een oven nodig, alleen maar een vriesvak en een beetje geduld.

Ben je benieuwd naar dit geweldige recept? Probeer het vandaag nog uit en dat eet jij morgen ook taart voor ontbijt!

Wil je weten wat je nog meer met blauwe bessen kunt maken? Kijk dan eens hier

Super gezonde cheesecake

Print Recipe
Serves: 10-12 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • Benodigdheden:
  • keukenmachine (aanbevolen) of blender & springvorm 20 cm (of kleiner)
  • De cashewnoten een nacht (8 uur) laten wellen, de dadels 30 minuten in heet water wellen
  • 170 gr rauwe gemengde noten
  • 140 gr cashewnoten
  • 2 el zelfgemalen chiazaad
  • 2 el pompoenpitten
  • 8 medjool dadels, ontpit
  • 3 rijpe, bevroren bananen
  • 500 gr bevroren blauwe bessen
  • 1 tl zeezout
  • Agave siroop (optioneel)

Instructions

1

Bereiding bodem:

2

Doe de gemengde noten, pompoenpitten, zeezout en dadels in je blender totdat het goed gemengd is, voeg eventueel een scheut water toe indien de substantie te droog is.

3

Mix het nog een keer. Strijk dit uit over de bodem van de vorm die je gaat gebruiken

4

Voor de middelste laag:

5

Doe de uitgelekte cashewnoten in de kom en maal deze tot een creme-achtige substantie

6

Voeg 2 bananen, wat zout en eventueel de gewenste hoeveelheid zoetstof toe

7

Pureer tot het helemaal glad is

8

Strijk gelijkmatig uit over de bodem

9

Als je bang bent dat de bovenlaag teveel gaat mengen met deze laag laat hem dan vast ‘opstijven’ in de vriezer

10

Voor de bovenste laag:

11

Doe vervolgens de blauwe bessen, het chiazaad en de laatste banaan tot een glad mengsel en voeg eventueel nog wat zoetstof naar smaak toe

12

Bewaar eventueel een handje besjes en wat rood fruit voor de afwerking

13

Wederom gelijkmatig over de andere 2 lagen verdelen

14

Laat minimaal 4 uur rusten in de vriezer

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Indische spruitjes

Dit verrukkelijke recept heb ik van Janneke Vreugdenhil uit het NRC. Het is weliswaar een spruitjes schotel, en ik weet dat niet iedereen spruitjes kan waarderen, maar deze schotel is zo lekker….je moet er wel van gaan houden!

De spruit is een echte superfood van eigen bodem, waarmee je jouw weerstand in de winter in stand houdt. Maar spruitjes bevatten ook vitamines om je energie op peil te houden. Lees hier drie gezonde redenen om spruiten te eten.

  1. Weerstand
    Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen. Hierdoor worden indringers tegengehouden.
  2. Zenuwstelsel en hersenen
    De vitamine C in spruiten biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen, wat ook weer goed is voor een gezond zenuwstelsel. Dat is weer goed voor een snel reactievermogen.
  3. Energie
    Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. Spruitjes zijn een van de weinige groente die zo een rijke en bijna volledige voedingssamenstelling heeft. Hartstikke gezond!

Kijk voor meer lekkere recepten hier

Heerlijke indische spuitjes

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 500 gr spruitjes
  • 4 vastkokende aardappelen, of 2 zoete aardappelen, of 2 winterwortelen ( low carb)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 stengels sereh
  • 4 eieren of 100 gr tofu
  • 100 gr taugé
  • 600 ml groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl sambal manis
  • 1/2 tl gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el arachide of kokosolie
  • een handje bladselderij

Instructions

1

Pel de tenen knoflook en de sjalotten en snijd ze grof. Schil de gemberwortel en snijd in schijfjes.

2

Doe de knoflook, sjalot en gember samen met de sambal, basterdsuiker en een snuf zout in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een boemboe.

3

Als u geen keukenmachine bezit kunt u de knoflook, sjalot en gember ook eerst wat fijner snijden en vervolgens samen met die snuf zout fijn wrijven in een vijzel.

4

Schil de aardappelen of wortels en snijd ze in dobbelstenen. Maak de spruitjes schoon, halveer grote exemplaren.

5

Trek het buitenste stugge blad van de sereh, kneus de stengels met het lemmet van een mes en leg er een knoopje in.

6

Verhit de olie in een wok of soeppan. Fruit de boemboe een paar minuten tot hij flink gaat geuren.

7

Voeg dan de kokosmelk, bouillon, aardappelen/wortels spruiten en sereh toe.

8

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappelen en spruitjes zachtjes in (een klein) halfuurtje gaar koken.

9

Kook intussen de eieren hard, laat schrikken, pel en halveer ze. Als je tofu gebruikt, snijd dan de tofu in blokjes en leg ze in een marinade van 1 el sambal, 1 el ketjap en 1 fijngehakt teentje knoflook. Laat dat 20 minuten marineren en bak ze daarna goudbruin in de kokos of arachideolie.

10

Proef en maak de sajoer op smaak met zout en versgemalen peper en een drup citroensap. Verdeel over 4 kommen of diepe borden.

11

Leg in elk bord 2 halve eieren en een pluk taugé en bestrooi met gehakte selderij. Geef er gekookte witte rijst en extra sambal bij. Of als je low carb eet, met bloemkoolrijst.

tussendoortje

Heerlijke halloween cookies

Samhain of Halloween is het feest van de transitie dat plaatsvindt op 31 oktober wanneer het ‘s avonds merkbaar eerder donker wordt en ‘s ochtends later licht. Dit betekent dat de donkere tijd van het jaar is ingegaan!
In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland, een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genoemd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan vermengden zich met die van de Kelten waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

bron : http://deaardewinkel.nl

En tijdens de donkere dagen is het weer heerlijk om met een lekkere warme kop thee en koekjes op de bank te kruipen en te genieten. Deze happy halloween koekjes zijn low carb en vegan!

Heerlijke halloween cookies

Print Recipe
Serves: 8 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 2 koppen amandel meel
  • 300 gr pompoen
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el gemalen lijnzaad
  • 1/2 kop water
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • gember, stukje van 2 cm

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een vel bakpapier in een bakblik

2

Kook de pompoen zonder schil

3

Doe de pompoen in de blender of prak het fijn met een vork

4

Maal het lijnzaad fijn en laat het in een halve kop water, 5 minuten staan, tot een gladde massa (flax egg)

5

Schenk de pompoenpuree in een kom en meng het met de kokossuiker en kaneel/koekkruiden en de verse gember

6

Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakpoeder

7

Doe de helft van het meel bij de pompoen en vermeng dit . Voeg nu de flax egg toe. Als het nog te nat is voeg je steeds wat toe tot je een beslag hebt

8

Maak 8 cookies met een eetlepel en druk ze plat

9

Bak de cookies voor ongeveer 20 minuten in de oven

10

Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen

blog

Ultrabewerkt voedsel

Overmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel is ongezond.

Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat nu 70 procent van het aanbod in de supermarkt uit ultrabewerkt voedsel.

Van ‘raw food’ worden we niet gezonder, maar ultrabewerkt voedsel – het andere uiterste – brengt ook risico’s met zich mee. Toch ligt de supermarkt vol met industrieel gemaakte koekjes, verpakte snacks en instantsauzen.

Omdat de term bewerkt voedsel op zoveel verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, zijn er ook vrij expliciete definities van de mate van bewerking. Braziliaanse onderzoekers bedachten de term ultra-processed food voor sterk bewerkt voedsel dat we vanwege de gezondheid zo veel mogelijk zouden moeten mijden.
Vaak zijn veel nuttige voedingsstoffen in die bewerking verloren gegaan (bijvoorbeeld de vitamines en vezels uit granen zitten niet meer in de bloem waarvan koekjes worden gebakken; in frambozensiroop zitten niet meer de vezels en voedingsstoffen uit fruit).
Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat nu 70 procent van het aanbod in de supermarkt uit ultra­bewerkt voedsel. Een uitgekiende samenstelling van smaken en textuur maakt ze voor de meeste consumenten onweerstaanbaar, ideaal voor de lekkere trek.
Ze zijn dan ook bij uitstek in overmaat aanwezig op plaatsen waar mensen smachten naar een snack. Bijvoorbeeld op treinstations, tankstations, schoolkantines en rondom de scholen, rond wachtruimtes van ziekenhuizen, recreatievoorzieningen en in drukke winkelstraten.

Een hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel is niet noodzakelijkerwijs een verschijnsel van moderne samenlevingen. Binnen Europa zijn er bijvoorbeeld grote verschillen. Zo blijkt uit onderzoek dat de Portugezen en Italianen maar 10 tot 13 procent van hun calorieën uit ­ultrabewerkt voedsel halen terwijl dat voor de Duitsers ruim 46 procent is. Hoeveel dat is in Nederland weten we niet, maar het is waarschijnlijk vergelijkbaar met Duitsland.
Portugezen en Italianen hechten naar het lijkt meer aan hun vooroorlogse eetcultuur dan wij. De opmars van ultrabewerkt voedsel lijkt minder het gevolg van tijdgebrek dan een zaak van cultuur en prioriteit. Voor weinig geld en in weinig tijd is het heel goed mogelijk om van basisproducten een maaltijd te bereiden. De kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zijn echter voor een groot deel verloren gegaan.

Canadese onderzoekers rekenden uit dat het aandeel dagelijkse calorieën uit ultrabewerkt voedsel toenam van 29 procent in 1938 tot 62 procent in 2011. Natuurlijk is dat voor een groot deel een reflectie van het feit dat de manier van eten en koken enorm veranderd is.
Van de doorsnee traditionele zelfbereide maaltijd van het gezin naar een meer individueel snackend eetpatroon buitenshuis of een thuis opgewarmde of thuisbezorgde maaltijd die men met het bord op schoot eet voor de tv.

Het is niet heel verbazingwekkend, maar in een groeiend aantal onderzoeken werd vastgesteld dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel samenhangt met een verhoogd risico op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en een afname in de levensverwachting.

Van onbewerkt tot ultrabewerkt
Wereldwijd gebruikt de wetenschap (onder meer de Wereld voedselorganisatie, maar ook voedselwaakhond Foodwatch) de zogenoemde NOVA-classificatie om de mate van voedselbewerking aan te duiden. ­Fabrikanten hoeven deze kwalificatie niet te gebruiken op etiketten.

Groep 1 Onbewerkt of minimaal ­bewerkt voedsel (gedroogd, gemalen, gekookt, geroosterd, bevroren enz.).
Groep 2 Bewerkte culinaire in­grediënten zoals olie, boter, suiker, zout, azijn, gemaakt uit voedsel uit groep 1 en gebruikt om voedsel uit groep 1 mee te bereiden.
Groep 3 Bewerkt voedsel: kaas, brood, ingeblikte vis. Meestal gemaakt door ingrediënten uit groep 2 toe te voegen aan die uit groep 1 om ze houdbaarder en lekkerder te maken.
Groep 4 Ultrabewerkt voedsel en drank: bevat doorgaans niet of nauwelijks intact voedsel uit groep 1. Wordt op grote schaal gemaakt op basis van industrieel bewerkte vetten en eiwitten, zetmeel en suikers (transvetten, soja-eiwit isolaat, fructoserijke maïssiroop, maltodextrine) en met ­toevoegingen als synthetische kleurstoffen, smaakversterkers, glans­middelen, emulgatoren, zoetstoffen.
Voorbeelden van ultrabewerkt voedsel: industrieel gemaakte koekjes, roomijs, frisdrank, zoete en hartige verpakte snacks en repen, instantsauzen en soepen en toetjes.

Lees het gehele artikel uit Het Parool hier

Wil jij leren hoe je kunt koken zonder het gebruik van pakjes en zakjes? Kijk dan hier voor de Kook je fit workshop!

blog

Nieuw : Kook je fit workshop!

Kook je fit workshop, waarom?
• Gezonde leefstijl
• Puur en lekker eten
• Praktische tips van de diëtist
• Koolhydraatbeperkt
• Geschikt voor voeding bij Diabetes Mellitus en Hart-en-Vaatziekten
• Eenvoudig en snel
• Professionele begeleiding

Wil je graag leren koken zonder pakjes en zakjes? Na deze kookworkshop heb je de basis om thuis in een handomdraai een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten. En leer je hoe je eindeloos kunt variëren. Carina kookt en leert je alles over puur eten. De diëtist en lifestylecoach van Slim Fit geeft jou tijdens het koken persoonlijke voedingsadviezen en beantwoorden alle vragen over voeding en jouw gezondheid. Dit doen we samen met heel veel plezier. Puur, lekker en gezond eten is het motto van onze gezellige workshop, kook je met ons mee?

Trefwoorden:
Gezond koken – Puur – Praktisch – Zonder pakjes en zakjes – Koolhydraatarm – onbewerkt – eenvoudig en snel – diëtist – Diabetes Mellitus – vegetarisch – minder zout – gezellig – lekker en leerzaam

Ontbijt

Onwijs lekkere antioxidanten shake

Dé onwijs lekkere antioxidanten shake is per ongeluk ontstaan ( zoals zo vaak met nieuwe gerechten).  Ik wist niet wat ik zou eten vanmorgen en had behoefte aan een oppepper. Na een zoektocht door de keukenkastjes en koelkast, kwam ik wat ingrediënten tegen waar ik wel iets  mee kon. Het zou een shake worden op basis van kokoswater. Ik had nog blauwe bessen in de koelkast en een halve avocado, die gaan er ook in. Nu wilde ik wat extra vezels erbij dus 1 flinke eetlepel lijnzaad zelf gemalen in mijn oude koffiemolen, voor de juiste opnamen van voedingsstoffen. Koop geen kant en klare gebroken lijnzaad.  Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven en geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.

Zelf gemalen lijnzaad is echt een superfood en dit zijn een paar redenen waarom je het in je dagelijks voedingspatroon zou kunnen opnemen:

  • Afvallen met lijnzaad
    Lijnzaad zou gewichtsverlies stimuleren. Er zitten veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Tevens is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren. Kortom: je eet minder en verbrandt meer. Een perfecte combinatie!
  • Goed voor de spijsvertering
    Lijnzaad zorgt voor schone darmen : het beschermt het spijsverteringskanaal door afvalstoffen te verwijderen. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en werkt sneller en beter.
  • Helpt tegen lusteloosheid
  • Gezonde hart- en bloedvaten
    Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
  • Versterkt het immuunsysteem
    Heeft u een lage weerstand? Dan is de kans groter dat u ziek wordt. Juist dan is het belangrijk uw weerstand te verhogen. Tip: eet lijnzaad! Hierin zitten lignanen en alfa-linoleenzuur die helpen het immuunsysteem te versterken.

 

Daarnaast heb ik er nog een schep supergreens van Vitakruid ingedaan.

Dit is ook een superfood en heel belangrijk als je niet voldoende groente en fruit eet. We eten gemiddeld 131 gr groente en 113 gr fruit per dag. Over het algemeen,  bij weinig lichamelijke inspanning zouden we genoeg moeten hebben aan 200 tot 300 gram groenten op een dag. Maar ben jij intensief op een dag bezig? Dan is de behoefte aan mineralen en vitamines hoger en moet je toch al gauw aan de 400 tot 500 gram per dag denken. Mensen die dagelijks 375 gram groenten en 300 gram fruit eten, schijnen 42% minder kans op vroegtijdig overlijden te hebben dan mensen die minder groente en fruit eten.

Kortom, genoeg redenen om vandaag nog te beginnen en maak een super kickstart met deze shake!

Wil je meer weten over supergreens? Kijk dan eens hier :

 

 

Antioxidanten shake

Print Recipe
Serves: 2 Cooking Time: 5 min

Ingredients

  • Handjevol blauwe bessen
  • Kokoswater
  • Halve avocado
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 el havermout
  • 1 maatschep super greens
  • 1 tl kokosvet
  • eventueel 1 dadel of rauwe honing voor de smaak

Instructions

1

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en shaken maar!

2

Geniet van je dag met deze heerlijke shake❤❤

Benieuwd naar meer lekkere ontbijtrecepten? Klik dan hier: https://carinaskitchen.nl/category/ontbijt/

Geen categorie/ Soepen/ Voorgerechten

Goddelijke Kikkererwtensoep – Revithosoupa

Deze goddelijke kikkererwtensoep is een “must eat” als je op zoek bent naar gezond comfortfood, met een zonnig tintje. Sinds het weer nog steeds niet echt wil meedoen aan de zomer, dacht ik aan een verwarmende Griekse, eiwitrijke soep : kikkererwten of revithosoupa! Deze goddelijke soep doet het ook goed in de zomer op de minder warme dagen en dus heb ik een flinke pan vol gemaakt. Het beste kun je gedroogde kikkererwten gebruiken, net zoals men in Griekenland doet. Waarom de gedroogde beter zijn voor je lees je hier : https://www.ahealthylife.nl/8-goeiea8-goede-redenen-om-kikkererwten-te-eten-redenen-om-kikkererwten-te-eten/

De gedroogde kikkererwten moet je minsten 8 uur laten weken, zet ze bijvoorbeeld de avond tevoren in een pan met water. Als je ze gaat koken, spoel dan de geweekte erwten goed af en zet met schoon water op en een snufje zout. In 20 minuten heb je dan een grote pan met heerlijke kikkererwten.

Benieuwd wat je nog meer met kikkererwten kan doen?

kijk dan eens hier : https://carinaskitchen.nl/bieten-hummus/

 

Print Recipe
Serves: 6-8 Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • 500 gr kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1-2 wortelen
  • handvol peterselie
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 2 liter bouillon
  • olijfolie
  • peper en zout
  • arrowroot of maizena

Instructions

1

Giet 3 el olijfolie in een grote soeppan

2

Fruit de gehakte ui en voeg daarna de fijngehakte knoflook toe

3

Laat het samen 5 minuten garen en voeg dan de fijngehakte wortel en selderij toe

4

Ook die laat je zachtjes 5 minuten meegaren

5

Voeg dan de gekookte kikkererwten en de bouillon toe

6

Breng het geheel aan de kook en laat het nog 10 minuten koken

7

Zet dan het vuur zachter en schep een soeplepel bouillon in een kommetje

8

Voeg twee el arrowroot toe en meng het met de bouillon tot het helemaal opgelost is

9

Roer dit weer door de soep, en voeg de gehakte peterselie en het sap van 1 citroen toe

10

Maak het geheel af met peper en zout en eventueel nog een scheutje olijfolie

11

Serveer dit gerecht met heerlijk vers stokbrood en feta

12

Voorgerechten

Feta psiti – feta uit de oven

Feta psiti is een heerlijk Grieks ovengerecht en dient perfect als voor- of bijgerecht. Dit geweldige recept is afkomstig uit de traditionele Kretenzer familie keuken van Vicky. Haar moeder had een taverna op Kreta en Vicky zet die familietraditie voort als zelfstandig kokkin. Haar goddelijke feta psiti is een must en het gaat voortreffelijk samen met bijvoorbeeld : gigantes. Ik gebruik meestal feta van het Griekse merk Dodoni. Deze is erg fijn van smaak maar in de supermarkt ligt tegenwoordig ook vaak feta van het merk Mevgal, wat ook een goede Griekse feta is. Gebruik liever geen witte kaas.  Je kunt dit gerecht ook maken met halloumi, wat de Cypriotische variant is. De feta psiti kun je heel goed als borrelhapje serveren als je eens iets anders op tafel wilt zetten.

 

 

 

 

Feta psiti

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 30

Ingredients

  • 500 gr feta
  • ½ kop olijf olie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 verse tomaten in plakjes
  • Oregano en vers gemalen peper

Instructions

1

Vet een ovenschaal of bakblik in met olijfolie

2

Leg de plakken feta in de schaal en garneer met de in plakjes gesneden paprika's en tomaten

3

Strooi de oregano en verse peper erover

4

Bak in 30 minuten in een oven op 180 C

5

Enjoy!

6

Vicky Peroulaki

Hoofdgerecht

Gigantes ofwel Griekse reuzen bonenschotel

Gigantes, Griekse reuzenbonen schotel.

Dit overheerlijke recept komt van Vicky, onze Kretenzer kokkin, die wij ontmoet hebben tijdens een kookworkshop in Vamos, op Kreta. Deze smakelijke schotel maak ik zelf ook graag.  Menig vriendin was er van onder de indruk en wilde het recept. De vraag was echter altijd : waar koop je die reuzenbonen? Je kunt ze af en toe bij de Lidl vinden tijdens de Griekse weken maar ook bij een goeie natuurwinkel. zoals http://www.ekoplaza.nl

Dit fantastische gerecht is zeer geschikt voor zowel vegans als vegetariërs. Vooral goed te combineren met een warme en bijna in de mond smeltende feta -psiti of gewone feta.

Gigantes

Print Recipe
Serves: 4-6 Cooking Time: 1,5 uur

Ingredients

  • 500gr gigantes, grote witte bonen
  • 1 kop extra virgin olijfolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 400gr tomaten uit blik of 600gr ontvelde verse tomaten fijngehakt
  • 2 wortels
  • zout en vers gemalen peper naar smaak

Instructions

1

De bonen moeten eerst een nacht in water weken

2

Spoel de bonen af en laat ze uitlekken

3

Kook ze vervolgens in ruim water, zorg dat de bonen onderstaan, in plm. 45 minuten gaar

4

Bak de gehakte uien samen met de fijn gesneden paprika's, wortels en tomaten, tot ze een mooie saus vormen en voeg daarna de uitgelekte witte bonen toe

5

Voeg dit samen in een grote ovenschaal met een 1/2 kop warm water en bak het vervolgen nog 30 minuten in de oven op 180C.

6

Check of de bonen goed gaar zijn, roer door de bonenschotel heen en indien nodig voeg je nog 1/2 kop warm water toe en laat de bonen 20 minuten doorgaren, tot de saus mooi ingedikt is

7

Enjoy !

8

namens : Vicky

 

Continue Reading…