nagerechten en zoetigheden/ Ontbijt

Super gezonde cheesecake

Vegan, gluten en lactosevrij.

Het is januari en dat betekent dat we weer een beetje meer op onze eetgewoonten gaan letten en zoveel mogelijk gezonde voeding tot ons nemen. Dat voornemen ben ik goed begonnen dit jaar, ik ontbijt met taart! Jawel, maar niet zomaar een taart, nee een echte gezonde rauwe vegan gluten-en lactosevrije taart. Met heel veel fruit en ja dat is een supergezonde en lekkere start van de dag en weer eens iets anders dan een bakje fruit met nootjes en yoghurt. Nootjes en fruit zitten er inderdaad ook in en wat zaden, dat is het eigenlijk. Plus je hebt niet eens een oven nodig, alleen maar een vriesvak en een beetje geduld.

Ben je benieuwd naar dit geweldige recept? Probeer het vandaag nog uit en dat eet jij morgen ook taart voor ontbijt!

Wil je weten wat je nog meer met blauwe bessen kunt maken? Kijk dan eens hier

Super gezonde cheesecake

Print Recipe
Serves: 10-12 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • Benodigdheden:
  • keukenmachine (aanbevolen) of blender & springvorm 20 cm (of kleiner)
  • De cashewnoten een nacht (8 uur) laten wellen, de dadels 30 minuten in heet water wellen
  • 170 gr rauwe gemengde noten
  • 140 gr cashewnoten
  • 2 el zelfgemalen chiazaad
  • 2 el pompoenpitten
  • 8 medjool dadels, ontpit
  • 3 rijpe, bevroren bananen
  • 500 gr bevroren blauwe bessen
  • 1 tl zeezout
  • Agave siroop (optioneel)

Instructions

1

Bereiding bodem:

2

Doe de gemengde noten, pompoenpitten, zeezout en dadels in je blender totdat het goed gemengd is, voeg eventueel een scheut water toe indien de substantie te droog is.

3

Mix het nog een keer. Strijk dit uit over de bodem van de vorm die je gaat gebruiken

4

Voor de middelste laag:

5

Doe de uitgelekte cashewnoten in de kom en maal deze tot een creme-achtige substantie

6

Voeg 2 bananen, wat zout en eventueel de gewenste hoeveelheid zoetstof toe

7

Pureer tot het helemaal glad is

8

Strijk gelijkmatig uit over de bodem

9

Als je bang bent dat de bovenlaag teveel gaat mengen met deze laag laat hem dan vast ‘opstijven’ in de vriezer

10

Voor de bovenste laag:

11

Doe vervolgens de blauwe bessen, het chiazaad en de laatste banaan tot een glad mengsel en voeg eventueel nog wat zoetstof naar smaak toe

12

Bewaar eventueel een handje besjes en wat rood fruit voor de afwerking

13

Wederom gelijkmatig over de andere 2 lagen verdelen

14

Laat minimaal 4 uur rusten in de vriezer

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Indische spruitjes

Dit verrukkelijke recept heb ik van Janneke Vreugdenhil uit het NRC. Het is weliswaar een spruitjes schotel, en ik weet dat niet iedereen spruitjes kan waarderen, maar deze schotel is zo lekker….je moet er wel van gaan houden!

De spruit is een echte superfood van eigen bodem, waarmee je jouw weerstand in de winter in stand houdt. Maar spruitjes bevatten ook vitamines om je energie op peil te houden. Lees hier drie gezonde redenen om spruiten te eten.

  1. Weerstand
    Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen. Hierdoor worden indringers tegengehouden.
  2. Zenuwstelsel en hersenen
    De vitamine C in spruiten biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen, wat ook weer goed is voor een gezond zenuwstelsel. Dat is weer goed voor een snel reactievermogen.
  3. Energie
    Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. Spruitjes zijn een van de weinige groente die zo een rijke en bijna volledige voedingssamenstelling heeft. Hartstikke gezond!

Kijk voor meer lekkere recepten hier

Heerlijke indische spuitjes

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 500 gr spruitjes
  • 4 vastkokende aardappelen, of 2 zoete aardappelen, of 2 winterwortelen ( low carb)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 stengels sereh
  • 4 eieren of 100 gr tofu
  • 100 gr taugé
  • 600 ml groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl sambal manis
  • 1/2 tl gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el arachide of kokosolie
  • een handje bladselderij

Instructions

1

Pel de tenen knoflook en de sjalotten en snijd ze grof. Schil de gemberwortel en snijd in schijfjes.

2

Doe de knoflook, sjalot en gember samen met de sambal, basterdsuiker en een snuf zout in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een boemboe.

3

Als u geen keukenmachine bezit kunt u de knoflook, sjalot en gember ook eerst wat fijner snijden en vervolgens samen met die snuf zout fijn wrijven in een vijzel.

4

Schil de aardappelen of wortels en snijd ze in dobbelstenen. Maak de spruitjes schoon, halveer grote exemplaren.

5

Trek het buitenste stugge blad van de sereh, kneus de stengels met het lemmet van een mes en leg er een knoopje in.

6

Verhit de olie in een wok of soeppan. Fruit de boemboe een paar minuten tot hij flink gaat geuren.

7

Voeg dan de kokosmelk, bouillon, aardappelen/wortels spruiten en sereh toe.

8

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappelen en spruitjes zachtjes in (een klein) halfuurtje gaar koken.

9

Kook intussen de eieren hard, laat schrikken, pel en halveer ze. Als je tofu gebruikt, snijd dan de tofu in blokjes en leg ze in een marinade van 1 el sambal, 1 el ketjap en 1 fijngehakt teentje knoflook. Laat dat 20 minuten marineren en bak ze daarna goudbruin in de kokos of arachideolie.

10

Proef en maak de sajoer op smaak met zout en versgemalen peper en een drup citroensap. Verdeel over 4 kommen of diepe borden.

11

Leg in elk bord 2 halve eieren en een pluk taugé en bestrooi met gehakte selderij. Geef er gekookte witte rijst en extra sambal bij. Of als je low carb eet, met bloemkoolrijst.

tussendoortje

Heerlijke halloween cookies

Samhain of Halloween is het feest van de transitie dat plaatsvindt op 31 oktober wanneer het ‘s avonds merkbaar eerder donker wordt en ‘s ochtends later licht. Dit betekent dat de donkere tijd van het jaar is ingegaan!
In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland, een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genoemd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan vermengden zich met die van de Kelten waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

bron : http://deaardewinkel.nl

En tijdens de donkere dagen is het weer heerlijk om met een lekkere warme kop thee en koekjes op de bank te kruipen en te genieten. Deze happy halloween koekjes zijn low carb en vegan!

Heerlijke halloween cookies

Print Recipe
Serves: 8 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 2 koppen amandel meel
  • 300 gr pompoen
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el gemalen lijnzaad
  • 1/2 kop water
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • gember, stukje van 2 cm

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een vel bakpapier in een bakblik

2

Kook de pompoen zonder schil

3

Doe de pompoen in de blender of prak het fijn met een vork

4

Maal het lijnzaad fijn en laat het in een halve kop water, 5 minuten staan, tot een gladde massa (flax egg)

5

Schenk de pompoenpuree in een kom en meng het met de kokossuiker en kaneel/koekkruiden en de verse gember

6

Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakpoeder

7

Doe de helft van het meel bij de pompoen en vermeng dit . Voeg nu de flax egg toe. Als het nog te nat is voeg je steeds wat toe tot je een beslag hebt

8

Maak 8 cookies met een eetlepel en druk ze plat

9

Bak de cookies voor ongeveer 20 minuten in de oven

10

Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen

blog

Ultrabewerkt voedsel

Overmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel is ongezond.

Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat nu 70 procent van het aanbod in de supermarkt uit ultrabewerkt voedsel.

Van ‘raw food’ worden we niet gezonder, maar ultrabewerkt voedsel – het andere uiterste – brengt ook risico’s met zich mee. Toch ligt de supermarkt vol met industrieel gemaakte koekjes, verpakte snacks en instantsauzen.

Omdat de term bewerkt voedsel op zoveel verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, zijn er ook vrij expliciete definities van de mate van bewerking. Braziliaanse onderzoekers bedachten de term ultra-processed food voor sterk bewerkt voedsel dat we vanwege de gezondheid zo veel mogelijk zouden moeten mijden.
Vaak zijn veel nuttige voedingsstoffen in die bewerking verloren gegaan (bijvoorbeeld de vitamines en vezels uit granen zitten niet meer in de bloem waarvan koekjes worden gebakken; in frambozensiroop zitten niet meer de vezels en voedingsstoffen uit fruit).
Volgens voedselwaakhond Foodwatch bestaat nu 70 procent van het aanbod in de supermarkt uit ultra­bewerkt voedsel. Een uitgekiende samenstelling van smaken en textuur maakt ze voor de meeste consumenten onweerstaanbaar, ideaal voor de lekkere trek.
Ze zijn dan ook bij uitstek in overmaat aanwezig op plaatsen waar mensen smachten naar een snack. Bijvoorbeeld op treinstations, tankstations, schoolkantines en rondom de scholen, rond wachtruimtes van ziekenhuizen, recreatievoorzieningen en in drukke winkelstraten.

Een hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel is niet noodzakelijkerwijs een verschijnsel van moderne samenlevingen. Binnen Europa zijn er bijvoorbeeld grote verschillen. Zo blijkt uit onderzoek dat de Portugezen en Italianen maar 10 tot 13 procent van hun calorieën uit ­ultrabewerkt voedsel halen terwijl dat voor de Duitsers ruim 46 procent is. Hoeveel dat is in Nederland weten we niet, maar het is waarschijnlijk vergelijkbaar met Duitsland.
Portugezen en Italianen hechten naar het lijkt meer aan hun vooroorlogse eetcultuur dan wij. De opmars van ultrabewerkt voedsel lijkt minder het gevolg van tijdgebrek dan een zaak van cultuur en prioriteit. Voor weinig geld en in weinig tijd is het heel goed mogelijk om van basisproducten een maaltijd te bereiden. De kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zijn echter voor een groot deel verloren gegaan.

Canadese onderzoekers rekenden uit dat het aandeel dagelijkse calorieën uit ultrabewerkt voedsel toenam van 29 procent in 1938 tot 62 procent in 2011. Natuurlijk is dat voor een groot deel een reflectie van het feit dat de manier van eten en koken enorm veranderd is.
Van de doorsnee traditionele zelfbereide maaltijd van het gezin naar een meer individueel snackend eetpatroon buitenshuis of een thuis opgewarmde of thuisbezorgde maaltijd die men met het bord op schoot eet voor de tv.

Het is niet heel verbazingwekkend, maar in een groeiend aantal onderzoeken werd vastgesteld dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel samenhangt met een verhoogd risico op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en een afname in de levensverwachting.

Van onbewerkt tot ultrabewerkt
Wereldwijd gebruikt de wetenschap (onder meer de Wereld voedselorganisatie, maar ook voedselwaakhond Foodwatch) de zogenoemde NOVA-classificatie om de mate van voedselbewerking aan te duiden. ­Fabrikanten hoeven deze kwalificatie niet te gebruiken op etiketten.

Groep 1 Onbewerkt of minimaal ­bewerkt voedsel (gedroogd, gemalen, gekookt, geroosterd, bevroren enz.).
Groep 2 Bewerkte culinaire in­grediënten zoals olie, boter, suiker, zout, azijn, gemaakt uit voedsel uit groep 1 en gebruikt om voedsel uit groep 1 mee te bereiden.
Groep 3 Bewerkt voedsel: kaas, brood, ingeblikte vis. Meestal gemaakt door ingrediënten uit groep 2 toe te voegen aan die uit groep 1 om ze houdbaarder en lekkerder te maken.
Groep 4 Ultrabewerkt voedsel en drank: bevat doorgaans niet of nauwelijks intact voedsel uit groep 1. Wordt op grote schaal gemaakt op basis van industrieel bewerkte vetten en eiwitten, zetmeel en suikers (transvetten, soja-eiwit isolaat, fructoserijke maïssiroop, maltodextrine) en met ­toevoegingen als synthetische kleurstoffen, smaakversterkers, glans­middelen, emulgatoren, zoetstoffen.
Voorbeelden van ultrabewerkt voedsel: industrieel gemaakte koekjes, roomijs, frisdrank, zoete en hartige verpakte snacks en repen, instantsauzen en soepen en toetjes.

Lees het gehele artikel uit Het Parool hier

Wil jij leren hoe je kunt koken zonder het gebruik van pakjes en zakjes? Kijk dan hier voor de Kook je fit workshop!

blog

Nieuw : Kook je fit workshop!

Kook je fit workshop, waarom?
• Gezonde leefstijl
• Puur en lekker eten
• Praktische tips van de diëtist
• Koolhydraatbeperkt
• Geschikt voor voeding bij Diabetes Mellitus en Hart-en-Vaatziekten
• Eenvoudig en snel
• Professionele begeleiding

Wil je graag leren koken zonder pakjes en zakjes? Na deze kookworkshop heb je de basis om thuis in een handomdraai een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten. En leer je hoe je eindeloos kunt variëren. Carina kookt en leert je alles over puur eten. De diëtist en lifestylecoach van Slim Fit geeft jou tijdens het koken persoonlijke voedingsadviezen en beantwoorden alle vragen over voeding en jouw gezondheid. Dit doen we samen met heel veel plezier. Puur, lekker en gezond eten is het motto van onze gezellige workshop, kook je met ons mee?

Trefwoorden:
Gezond koken – Puur – Praktisch – Zonder pakjes en zakjes – Koolhydraatarm – onbewerkt – eenvoudig en snel – diëtist – Diabetes Mellitus – vegetarisch – minder zout – gezellig – lekker en leerzaam

Ontbijt

Onwijs lekkere antioxidanten shake

Dé onwijs lekkere antioxidanten shake is per ongeluk ontstaan ( zoals zo vaak met nieuwe gerechten).  Ik wist niet wat ik zou eten vanmorgen en had behoefte aan een oppepper. Na een zoektocht door de keukenkastjes en koelkast, kwam ik wat ingrediënten tegen waar ik wel iets  mee kon. Het zou een shake worden op basis van kokoswater. Ik had nog blauwe bessen in de koelkast en een halve avocado, die gaan er ook in. Nu wilde ik wat extra vezels erbij dus 1 flinke eetlepel lijnzaad zelf gemalen in mijn oude koffiemolen, voor de juiste opnamen van voedingsstoffen. Koop geen kant en klare gebroken lijnzaad.  Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven en geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.

Zelf gemalen lijnzaad is echt een superfood en dit zijn een paar redenen waarom je het in je dagelijks voedingspatroon zou kunnen opnemen:

  • Afvallen met lijnzaad
    Lijnzaad zou gewichtsverlies stimuleren. Er zitten veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Tevens is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren. Kortom: je eet minder en verbrandt meer. Een perfecte combinatie!
  • Goed voor de spijsvertering
    Lijnzaad zorgt voor schone darmen : het beschermt het spijsverteringskanaal door afvalstoffen te verwijderen. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en werkt sneller en beter.
  • Helpt tegen lusteloosheid
  • Gezonde hart- en bloedvaten
    Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
  • Versterkt het immuunsysteem
    Heeft u een lage weerstand? Dan is de kans groter dat u ziek wordt. Juist dan is het belangrijk uw weerstand te verhogen. Tip: eet lijnzaad! Hierin zitten lignanen en alfa-linoleenzuur die helpen het immuunsysteem te versterken.

 

Daarnaast heb ik er nog een schep supergreens van Vitakruid ingedaan.

Dit is ook een superfood en heel belangrijk als je niet voldoende groente en fruit eet. We eten gemiddeld 131 gr groente en 113 gr fruit per dag. Over het algemeen,  bij weinig lichamelijke inspanning zouden we genoeg moeten hebben aan 200 tot 300 gram groenten op een dag. Maar ben jij intensief op een dag bezig? Dan is de behoefte aan mineralen en vitamines hoger en moet je toch al gauw aan de 400 tot 500 gram per dag denken. Mensen die dagelijks 375 gram groenten en 300 gram fruit eten, schijnen 42% minder kans op vroegtijdig overlijden te hebben dan mensen die minder groente en fruit eten.

Kortom, genoeg redenen om vandaag nog te beginnen en maak een super kickstart met deze shake!

Wil je meer weten over supergreens? Kijk dan eens hier :

 

 

Antioxidanten shake

Print Recipe
Serves: 2 Cooking Time: 5 min

Ingredients

  • Handjevol blauwe bessen
  • Kokoswater
  • Halve avocado
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 el havermout
  • 1 maatschep super greens
  • 1 tl kokosvet
  • eventueel 1 dadel of rauwe honing voor de smaak

Instructions

1

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en shaken maar!

2

Geniet van je dag met deze heerlijke shake❤❤

Benieuwd naar meer lekkere ontbijtrecepten? Klik dan hier: https://carinaskitchen.nl/category/ontbijt/

Geen categorie/ Soepen/ Voorgerechten

Goddelijke Kikkererwtensoep – Revithosoupa

Deze goddelijke kikkererwtensoep is een “must eat” als je op zoek bent naar gezond comfortfood, met een zonnig tintje. Sinds het weer nog steeds niet echt wil meedoen aan de zomer, dacht ik aan een verwarmende Griekse, eiwitrijke soep : kikkererwten of revithosoupa! Deze goddelijke soep doet het ook goed in de zomer op de minder warme dagen en dus heb ik een flinke pan vol gemaakt. Het beste kun je gedroogde kikkererwten gebruiken, net zoals men in Griekenland doet. Waarom de gedroogde beter zijn voor je lees je hier : https://www.ahealthylife.nl/8-goeiea8-goede-redenen-om-kikkererwten-te-eten-redenen-om-kikkererwten-te-eten/

De gedroogde kikkererwten moet je minsten 8 uur laten weken, zet ze bijvoorbeeld de avond tevoren in een pan met water. Als je ze gaat koken, spoel dan de geweekte erwten goed af en zet met schoon water op en een snufje zout. In 20 minuten heb je dan een grote pan met heerlijke kikkererwten.

Benieuwd wat je nog meer met kikkererwten kan doen?

kijk dan eens hier : https://carinaskitchen.nl/bieten-hummus/

 

Print Recipe
Serves: 6-8 Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • 500 gr kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1-2 wortelen
  • handvol peterselie
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 2 liter bouillon
  • olijfolie
  • peper en zout
  • arrowroot of maizena

Instructions

1

Giet 3 el olijfolie in een grote soeppan

2

Fruit de gehakte ui en voeg daarna de fijngehakte knoflook toe

3

Laat het samen 5 minuten garen en voeg dan de fijngehakte wortel en selderij toe

4

Ook die laat je zachtjes 5 minuten meegaren

5

Voeg dan de gekookte kikkererwten en de bouillon toe

6

Breng het geheel aan de kook en laat het nog 10 minuten koken

7

Zet dan het vuur zachter en schep een soeplepel bouillon in een kommetje

8

Voeg twee el arrowroot toe en meng het met de bouillon tot het helemaal opgelost is

9

Roer dit weer door de soep, en voeg de gehakte peterselie en het sap van 1 citroen toe

10

Maak het geheel af met peper en zout en eventueel nog een scheutje olijfolie

11

Serveer dit gerecht met heerlijk vers stokbrood en feta

12

Geen categorie

Feta psiti – feta uit de oven

Feta psiti is een heerlijk Grieks ovengerecht en dient perfect als voor- of bijgerecht. Dit geweldige recept is afkomstig uit de traditionele Kretenzer familie keuken van Vicky. Haar moeder had een taverna op Kreta en Vicky zet die familietraditie voort als zelfstandig kokkin. Haar goddelijke feta psiti is een must en het gaat voortreffelijk samen met bijvoorbeeld : gigantes. Ik gebruik meestal feta van het Griekse merk Dodoni. Deze is erg fijn van smaak maar in de supermarkt ligt tegenwoordig ook vaak feta van het merk Mevgal, wat ook een goede Griekse feta is. Gebruik liever geen witte kaas.  Je kunt dit gerecht ook maken met halloumi, wat de Cypriotische variant is. De feta psiti kun je heel goed als borrelhapje serveren als je eens iets anders op tafel wilt zetten.

 

 

 

 

Feta psiti

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 30

Ingredients

  • 500 gr feta
  • ½ kop olijf olie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 verse tomaten in plakjes
  • Oregano en vers gemalen peper

Instructions

1

Vet een ovenschaal of bakblik in met olijfolie

2

Leg de plakken feta in de schaal en garneer met de in plakjes gesneden paprika's en tomaten

3

Strooi de oregano en verse peper erover

4

Bak in 30 minuten in een oven op 180 C

5

Enjoy!

6

Vicky Peroulaki

Hoofdgerecht

Gigantes ofwel Griekse reuzen bonenschotel

Gigantes, Griekse reuzenbonen schotel.

Dit overheerlijke recept komt van Vicky, onze Kretenzer kokkin, die wij ontmoet hebben tijdens een kookworkshop in Vamos, op Kreta. Deze smakelijke schotel maak ik zelf ook graag.  Menig vriendin was er van onder de indruk en wilde het recept. De vraag was echter altijd : waar koop je die reuzenbonen? Je kunt ze af en toe bij de Lidl vinden tijdens de Griekse weken maar ook bij een goeie natuurwinkel. zoals http://www.ekoplaza.nl

Dit fantastische gerecht is zeer geschikt voor zowel vegans als vegetariërs. Vooral goed te combineren met een warme en bijna in de mond smeltende feta -psiti of gewone feta.

Gigantes

Print Recipe
Serves: 4-6 Cooking Time: 1,5 uur

Ingredients

  • 500gr gigantes, grote witte bonen
  • 1 kop extra virgin olijfolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 400gr tomaten uit blik of 600gr ontvelde verse tomaten fijngehakt
  • 2 wortels
  • zout en vers gemalen peper naar smaak

Instructions

1

De bonen moeten eerst een nacht in water weken

2

Spoel de bonen af en laat ze uitlekken

3

Kook ze vervolgens in ruim water, zorg dat de bonen onderstaan, in plm. 45 minuten gaar

4

Bak de gehakte uien samen met de fijn gesneden paprika's, wortels en tomaten, tot ze een mooie saus vormen en voeg daarna de uitgelekte witte bonen toe

5

Voeg dit samen in een grote ovenschaal met een 1/2 kop warm water en bak het vervolgen nog 30 minuten in de oven op 180C.

6

Check of de bonen goed gaar zijn, roer door de bonenschotel heen en indien nodig voeg je nog 1/2 kop warm water toe en laat de bonen 20 minuten doorgaren, tot de saus mooi ingedikt is

7

Enjoy !

8

namens : Vicky

 

Continue Reading…

Hoofdgerecht

Biet Bourguignon

“Alweer bietjes?”, hoor ik mijn man al zeggen. Ja, ik heb weer bietjes uit het groenten pakket van ProeVkantoor.  En ik ben er blij mee want ik vind ze superlekker. Ik had al een tijdje geleden een recept gezien op de website van GreenKitchenstories, en nu was het moment gekomen om dat eens uit te proberen. In het pakket zaten: gele biet, witte biet en oerbiet. Die heb ik gebruikt om deze zeer smakelijke veganistische biet bourguignon te maken. Het bleef even spannend wat mijn man ervan vond, hij is niet zo van de rode groente, maar deze bereiding was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar!

Vive la biete bourguignon!

 

Zoek je meer inspiratie? Kijk dan een hier.

Biet Bourguignon

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 35

Ingredients

  • 8 kleine bietjes, geschild en in vieren
  • 6 wortels, grof gesneden2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3-4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • zeezout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 gram puy-linzen
  • snufje zeezout
  • stroperige balsamico
  • 1-2 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 1 doosje champignons
  • 4 kleine uitjes
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • peterselie

Instructions

1

Verhit de olie in een (braad)pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn

2

Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee: af en toe roeren

3

Blus af met de rode wijn en laat het even mee stoven

4

Roer de tomatenpuree en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zacht koken

5

Spoel ondertussen de linzen af onder de koude kraan

6

Breng 750 ml water aan de kook met de linzen en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken

7

Voeg het zout toe als ze bijna gaar zijn

8

Giet eventueel overtollig water af, roer er wat olijfolie door

9

Proef het stoofpotje en voeg de stroperige balsamico als laatste erdoor

10

Laat het nog 5 minuten mee pruttelen en dan heb je een prachtige stoofschotel

11

Bak in een koekenpan de 4 uitjes mooi glazig en voeg de champignons toe

12

Ik bak ze in de roomboter ( dat maakt alles lekkerder) maar je kunt ook olijfolie gebruiken

13

Voeg peper en zout naar smaak toe en als laatste een handjevol gehakte verse peterselie

14

Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient

15

Schep in 4 diepe borden met de linzen en de champignons

16

Et Voilá, Bon appetit!