nagerechten en zoetigheden/ Ontbijt

Proteïne bananenbrood

Dit rijk gevulde proteïne bananenbrood geeft je een super “boost” en zit boordevol met vezels en gezonde vetten. Het bananenbrood is gemaakt van een mengsel van kokosmeel met amandelmeel en havermout, wat niet alleen laag in koolhydraten is, maar ook een lage glycemische index heeft. Hierdoor worden suikers langzamer in het bloed opgenomen en daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Bovendien is het vegan, lactose en glutenvrij.

Proteïne bananenbrood

Print Recipe
Serves: 10 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 100 gr kokosmeel
  • 50 gr havermout
  • 50 gr amandelmeel
  • 60 gr vegan proteïne bananen poeder ( Purasana)
  • 2 bananen
  • 2 eieren of een flaxegg van 3 el gemalen lijnzaad met 6 el water ( 20 min laten weken)
  • 2 el kokosolie of roomboter
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl vanille aroma
  • 15 gr bakpoeder
  • 200 ml amandelmelk
  • sap van 1/2 citroen
  • pecannoten

Instructions

1

Verwarm de oven op 180 graden

2

Doe 1 banaan in een keukenmachine en pureer tot een glad beslag.

3

Meng in een kom de amandelmeel, kokosmeel en havermout en proteïnepoeder met het bakpoeder, zout en gemberpoeder

4

Meng de flaxegg of eieren met gesmolten kokosolie of roomboter, vanillearoma, citroensap en de gepureerde banaan

5

Voeg nu de droge en natte bestanddelen samen en voeg langzaam de amandelmelk toe en meng tot een gladmensgel

6

Niet te dik en niet te dun, dus pas de hoeveelheid aan als dat nodig is

7

Doe de helft van het deeg in een cakeblik en leg de overige banaan in plakjes er bovenop

8

Giet nu het overige deeg eroverheen en versier de bovenkant met de pecannoten

9

Bak de cake op 180 graden in 30 minuten in het midden van de (hetelucht) oven

10

Laat de cake eerst 5 minuten rusten in de oven en daarna nog 10 minuten buiten de oven voordat je deze heerlijke cake kunt verorberen!

11

Eet smakelijk

Notes

flaxegg = gemalen lijnzaad geweekt in water Als je voor vegan kiest neem je de flaxegg en de kokosolie Wil je dat niet dan kies je voor de eieren en de roomboter

nagerechten en zoetigheden

Majestueuze worteltaart

Speciaal voor Koningsdag, deze super smeuïge, majestueuze worteltaart.

In tijden van quarantaine is het leuk om thuis te experimenteren in de keuken en zo kwam deze majestueuze, low carb, vegan, gluten- en lactose vrije worteltaart tot stand.

Deze super smeuïge worteltaart is heerlijk als ontbijt of als taartje bij de thee of koffie. Het is koolhydraatarm en bijzonder voedzaam door o.a. de vezels in de wortel en de goede vetten en antioxidanten in walnoten. Walnoten bevatten gunstige vetzuren die kunnen er volgens onderzoekers voor zorgen dat het brein beter functioneert, waardoor leren en onthouden makkelijker gaat. Ook blijft het brein door deze noot beter functioneren met het ouder worden. Daarnaast kunnen walnoten zorgen voor een flinke afname van het LDL-cholesterol en van het risico op diabetes type 2. Door het amandel en kokosmeel is de taart dus zo laag in koolhydraten, maar let wel…..Alles met mate 😉

Ook lekker en voedzaam zijn deze carrot cake balletjes of kijk hier voor meer inspiratie

Super smeuiige worteltaart

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 3 flax eggs* zie onder of 3 middelgrote eieren
  • 50 gr erythritol of sukrin
  • 100 gr kokosolie, gesmolten
  • 2 tl vanille aroma
  • 300 gr geraspte winterpeen
  • 50 gr walnoten
  • 150 gr amandelmeel
  • 100 gr kokosmeel
  • 1 kop amandelmelk
  • sap van halve citroen
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el gehakte gember
  • snufje zout
  • Voor de glazuur :
  • 200 ml kokosroom
  • 40 gr erythritol
  • 2 tl agar agar

Instructions

1

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden

2

Meng de flaxeggs/eieren, zoetstof, gesmolten kokosolie en vanille aroma in een grote kom

3

Klop de inhoud van de kom enigszins schuimig

4

Rasp de winterpeen grof en snijd de walnoten in kleine stukjes

5

Voeg vervolgens de grof geraspte wortel en de gehakte walnoten toe aan het eimengsel

6

Voeg nu de koekkruiden, zout, bakpoeder, amandel- en kokosmeel en de amandelmelk toe en meng dit met een spatel goed door elkaar

7

Vervolgens voeg je het citroensap en de gember toe en proef het beslag, eventueel verder op smaak brengen met zoetstof en koekkruiden

8

Schenk het beslag vervolgens in een taart of cakevorm, bekleed met een vel bakpapier

9

Bak de worteltaart 45-50 minuten in de voorverwarmde oven

10

Laat de worteltaart na het bakken goed afkoelen en maak ondertussen de glazuur

11

Verwerk de agar agar zoals vermeld op het pakje

12

Klop in een kom de kokosroom met de erythritol en agar agar tot een lobbige substantie

13

Verdeel het glazuur met een bolle kant van een lepel over de taart en laat het glazuur minstens 2 uur opstijven in de koelkast

14

Garneer de taart met walnoten en geraspte wortel

15

Snijd de worteltaart in 12 stukjes of plakjes

16

Eet smakelijk!

17

De traditionele glazuur die gebruikt wordt is met roomkaas

18

Voor de roomkaasglazuur

19

50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

20

60 gram poedersuiker of desgewenst stevia poeder + extra poedersuiker om te bestuiven

21

200 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)

22

Mix de boter zacht en romig. Meng de boter met de roomkaas tot een glad mengsel

23

Voeg de gezeefde poedersuiker en/of eventueel stevia toe en meng tot een glad mengsel

Notes

flax egg is gemalen lijnzaad in water geweekt 1 el gemalen lijnzaad op 1 el water

blog

Corona en voeding

Vooral gezonde eters gaan nog gezonder eten


Sinds het begin van de coronacrisis staat gezond eten nadrukkelijker dan voorheen op de agenda van de consument. Eén op de vijf (17%) stelt dat ze nu gezonder en bewuster met voeding omgaan om meer weerstand te ontwikkelen of om overgewicht, een extra risicofactor om het virus op te lopen, tegen te gaan. Toch lijkt dit eerder een intensivering van al bestaand gezond gedrag dan dat grote groepen mensen overstappen naar een meer gezonde eet- en leefstijl. Een respondent verwoordt het zo: ‘Nog gezonder dan anders, nog meer groente, geen junkfood meer maar dat aten we toch al bijna nooit. Geen chips en snoep meer.’ Illustratief is ook dat een constante groep van rond de 40% van de bevolking nog steeds eet wat ze lekker vinden, of dat nu gezond is of niet.

Koken in teken van méér tijd en aandacht


Gezonder eten is niet de enige ontwikkeling op voedingsgebied die haar ontstaan mede te danken heeft aan de crisis. Groepen consumenten van per saldo rond de 10-15% melden ook andere veranderingen. Zo besteden zij meer tijd aan het bereiden van de lunch en het avondeten, koken en bakken ze vaker zelf en proberen ze vaker nieuwe recepten uit. Dit alles komt meer dan gemiddeld voor in gezinnen met thuiswonende kinderen en bij hoger opgeleide, veelal kosmopolitisch en innovatief ingestelde burgers. Ze vullen zo de ruim(er) beschikbare tijd op een leuke manier, en/of compenseren waar eerder geen tijd voor was.

Lees het volledige artikel hier

Bron: Motivaction, 14.04.2020

.

Ontbijt/ tussendoortje

Suikervrije Paasstol

Een suikervrije paasstol die low carb én ook glutenvrij is. Is dat wel lekker dan? Jazeker! De traditionele paasstol zit bomvol koolhydraten en suiker wat niet bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Van deze smakelijke paasstol kan het hele gezin meegenieten en leuk om samen te maken bovendien. Door het gebruik van kurkuma ziet deze paasstol er extra feestelijk uit op de paastafel.

De suiker is vervangen door erythritol of Sukrin, een natuurlijke suikervervanger, lees hier meer over. Deze suikervervanger geeft geen verandering te zien in het bloedsuikerlevel, insulinelevel en het heeft geen effect op het cholesterol. Voor mensen met diabetes of overgewicht blijkt het een perfecte vervanger te zijn voor suiker.

Dus ga vandaag nog aan de slag om deze heerlijke en smakelijke paasstol te bereiden. Oh ja, en hij is zo lekker maar hier geldt dus ook weer: geniet ervan maar wel met mate 😉

Kijk ook eens naar dit recept : low carb muffins

Suikervrije paasstol

Print Recipe
Serves: 10-12 Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • Amandelsprijs,
  • 100 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 tl citroenschil
  • 10 g Erythritol
  • Eventueel klontje roomboter
  • Maak de spijs door alle ingrediënten te mengen
  • Maak er een lange rol van, wikkel het in vershoudfolie en leg het in de koelkast
  • 70 g roomboter
  • 5 eieren
  • 300 g amandelmeel
  • 120 g Griekse yoghurt
  • 3 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • sap van een 1/2 citroen + citroenrasp
  • 1 el koekkruiden
  • 2 tl kurkuma
  • 30 g pecannoten
  • 30 g hazelnoten
  • 30 g pompoenpitten
  • amandelschaafsel

Instructions

1

Verwarm de oven op 180 graden

2

Rasp de ½ citroen en pers het sap eruit

3

Smelt de boter

4

Klop of mix de eieren luchtig

5

Meng de droge delen: amandelmeel, pitten, koekkruiden, kurkuma, bakpoeder en zout in een kom

6

Voeg de eieren, citroenrasp en -sap, roomboter, Griekse yoghurt en zoetstof toe en meng tot een mooie deegmassa

7

Hak de noten in stukjes en meng door het deeg

8

Proef en voeg desgewenst zoetstof toe, maak het deeg niet te flauw

9

Leg de helft van het deeg onderin je cakevorm en maak met een lepel een gleufje waar de rol amandelspijs inlegt

10

Dek af met de rest van het deeg

11

Garneer met amandelschaafsel

12

Bakken

13

Bak de koolhydraatarme kerststol ca. 20-40 minuten gaar en mooi goudgeel

14

Doe de prikkertest: na 20 minuten houten prikker tot het midden erin steken als die schoon is dan is je brood gaar, anders nog 5 minuutjes en prikkertest herhalen

15

Echt niet te lang bakken, dan word het brood te droog

16

Laat de stol 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster

17

Fijne dagen!

Notes

Als je wat meer koolhydraten mag hebben, van jezelf, dan kun je er nog 30 gram rozijnen aan toevoegen.

Ontbijt

Verrukkelijke avocado-ei

Dit verrukkelijke en snelle gerecht staat in no time op tafel. Door de toevoeging van hennepzaad krijg je genoeg eiwitten binnen zodat je langer verzadigd blijft. Een echte aanrader voor een healthy en low carb leefstijl.

Tevens een smakelijk gerecht om bij de paasbrunch op tafel te zetten. Samen met bijvoorbeeld de pompoen pannekoekjes en de heerlijke anti-oxidanten shake. Of kijk naar meer zalige ontbijt-en lunch tips op de recepten pagina.

Verrukkelijke avocado-ei

Print Recipe
Serves: 2 Cooking Time: 10 min

Ingredients

  • 1 eetrijpe avocado
  • 2 eieren
  • gerookte zalm
  • 2 tomaten
  • zwart sesamzaad
  • 4 el hennepzaad
  • rucola

Instructions

1

Per bord :

2

Bak het ei in een kookring of vorm

3

Halveer de avocado en verwijder de pit

4

Schep met een lepel de halve vruchten in z'n geheel uit de schil

5

Strooi een handje rucola op het bord en in het midden 2 el hennepzaad

6

Leg de avocado in het midden op het hennepzaad en het ei leg je weer op de avocado

7

Versier het ei met reepjes gerookte zalm en strooi er wat sesamzaad over

8

Maak het bord verder af met wat tomaatjes in plakjes gesneden en je feestelijke, verrukkelijke avocado-ei is klaar om van te genieten!

Ontbijt/ tussendoortje

Low carb muffins

Na een heerlijke ochtendwandeling, had ik zin om een anti-corona-vetrol ( geen bestaand woord maar bij deze introduceer ik hem) ontbijt te maken en het werd een low carb groenten muffin! Ik weet niet hoe het jouw vergaat maar ondanks dat ik wel beweeg en me bezig houd met de tuin, yoga, meditatie, 7 minute workout enz, toch een extra vetrolletje aan het kweken ben. Met de zomer in het verschiet en de paasdagen die eraan komen, lijkt het mij verstandig om meer low carb te gaan eten. Hier dus een leuke tip voor de paasdagen en alle andere dagen als je zin hebt in een hartige , low carb muffin!

Meer lekkere low carb tips vind je hier

Variatie op een thema..

De basis van de muffins zijn eieren en amandelmeel, hier kun je eindeloos mee variëren. Heb je suggesties nodig?

  • Gerookte zalm, dille en hüttenkäse
  • Rode paprika, courgette, ui, bassilicum, bieslook en feta
  • Spinazie, uienringen, peterselie, oude kaas
  • Appel, kaneel, walnoten, erythritol ( zoetstof zonder calorieën)
  • Hazelnoten, cacao, stukje pure chocolade, erythritol

Low carb groenten muffin

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • ¼ paprika - groene
  • 1 klein sjalotje of uitje
  • 1 tomaat
  • kruiden - vers: peterselie, dille, basilicum, bieslook etc
  • 3 eieren of 2 el flax egg
  • 4 el amandelmeel
  • scheutje amandelmelk
  • peper en zout
  • geraspte kaas of feta of edelgistvlokken

Instructions

1

Snijd de groente in kleine stukjes

2

Hak de kruiden fijn.

3

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet 1 muffinblik (6 holtes)

4

Klop de eieren los met een flinke scheut amandelmelk

5

Meng het amandelmeel, zout en peper erdoor

6

Vul de holtes met de combinaties die je lekker vindt

7

Gehakte groente, dan de kruiden en de kaas

8

Als laatste verdeel je het eimengsel

9

Bak de groenten muffins in 20 minuten gaar

10

Eet smakelijk!

Notes

Voor de flax egg, laat 2 el gemalen lijnzaad met 6 el warm water 20 minuten staan en verwerk dan in het gerecht


blog

Waarom leren we onze mensen niet hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken?


Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken?

Door Hilde de Smet

Dit artikel wil ik graag met jullie delen aangezien het precies verwoord waar ik zelf in geloof en volledig achter sta.

Beste mensen, familie, vrienden en kennissen, patiënten en collega’s,

Als arts voel ik me genoodzaakt te spreken in deze tijden van verwarring en deze informatie te delen. Indien u ze nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen.

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken, om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact? Als ratten in de val voelen we ons, benauwd, met of zonder virus. Onze huidig geneeskundesysteem biedt geen antwoord op deze virale pandemie, tenzij hygiënische maatregelen, isolatie, het ondersteunen van de vitale functies bij ernstig zieken en mogelijks het anti-malariamedicijn chloroquine, dat nu ook in quarantaine geplaatst is en alleen nog beperkt beschikbaar is. Eén positieve noot: deze pandemie roept wereldwijd op tot solidariteit, bescherming van de zwakkeren in onze maatschappij, waarvoor nu allen een inspanning moeten doen.

Is er niets dat we kunnen doen om onszelf te versterken, ons immuunsysteem te ondersteunen, preventief én wanneer we reeds het virus in ons lichaam hebben? Zeker en vast wel (zie verder in deze brief), maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed in de media, in de gezondheidszorg? Zijn we zo ver afgedwaald van de basis van gezondheid, die bij onszelf begint, het versterken van het “terrein” in plaats van het bestrijden van de “vijand”? Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Wij zijn een onderdeel van een groter systeem. Waarom is daar in deze tijd zo weinig interesse voor? Een van de antwoorden is: “omdat er geen afdoende bewijs is dat deze middelen werken, onvoldoende studies….” Maar welke firma is geïnteresseerd in het investeren van miljarden euro’s in een studie over een plant of natuurlijk geneesmiddel, als daar achteraf geen patent op genomen kan worden, en de vruchten van die dure investeringen zomaar door anderen geplukt kunnen worden…. Kunnen we het ze verwijten? Het gevolg hiervan echter is dat er een ontzettend groot potentieel aan medicijnen en versterkende middelen gewoon aan de kant geschoven wordt, vergeten wordt…

Onze immuniteit ondersteunen
1. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties. Bieslook, tijm, salie, oregano, basilicum, oost-Indische kers, paddenstoelen, gember, groene thee, blauwe bessen, vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, kolen, uien, rode en gele paprika’s, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, kiwi, ananas, bieslook…) liefst zo weinig mogelijk bewerkt en verhit. Hoe langer bewaard in de koelkast, hoe minder vitamines erin.
2. Doe zonlicht op!!! In dit seizoen is de UV- index nog zo laag dat je zonder schade kan zonnebaden. Stel ook je longen, buik…. bloot aan zonlicht, zonder zonnecrème. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, onze melatonine-productie, maar herstelt ook de elektro-magnetische balans in onze cellen (zie het werk van Dr. Zane Kime en F.A. Popp).Mensen die niet goed tegen de zon kunnen, hebben meestal een tekort aan goede vetzuren. Neem enkele soeplepels lijnzaad-, perilla- inca inchi- olie bij per dag (niet verhitten!) of neem een supplement bij van algenolie of spirulina. Ook noten, pitten en zaden leveren goede vetzuren.
3. Beweeg voldoende, wandelen stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit. 
4. Drink voldoende water. Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken water aan de lichaamscellen. Drink er altijd water bij. Liefst gekookt. Warm water zorgt voor een goede doorbloeding van maag en darmen.
5. Kruiden en supplementen ( ga voor kwaliteit: je gespecialiseerde apotheek of natuurwinkel kan je hierbij zeker helpen). Echinacea, Cat’s Claw, Vitamine C (liefst in een natuurlijke vorm zoals uit rozebottels, acerola, camu camu, amlabessen…)vitamine D, propolis (de natuurlijke lijm die bijen gebruiken), zink (in een goed opneembare vorm), selenium ( of eet elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten), colloidaal zilver, kombucha, (water)kefir, spirulina, etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm (thymol), salie, oregano, basilicum, jeneverbes, eucalyptus, tea tree.
6. Zorg voor een gezonde darm (80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!):gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen ( zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, kombucha, waterkefir….).Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden. Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven en met weinig voedingswaardeEet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo mogelijks biologischVul 70 – 80 % van je bord met groenten. Beperk brood.
7. Vermijd het gebruik van suiker – suiker verlaagt de weerstand 

8. Vul je micronutriënten aan zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren. – Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften- Kiemen (makkelijk zelf te kweken).
9. Neem regelmatig een koude douche – dit versterkt het immuunsysteem ( laat je lichaam geleidelijk wennen aan de koude, maak eerst je benen en borst nat – bouw op).
10. Doe frisse lucht op, ventileer je huis. Bepaalde ademhalingsoefeningen versterken het immuunsysteem (voor de durvers https://www.wimhofmethod.com/)
11. Zorg voor voldoende slaap en rust. Stel je bloot aan natuurlijke elektro-magnetische straling (wandelingen in de natuur, aarden, in de tuin werken…) ter compensatie van WIFI, DECT, 4G, electrosmog.
12. Koorts heeft een functie, stimuleert het immuunsysteem en helpt – door het verhogen van de lichaamstemperatuur – virussen en bacteriën te doden. Gebruik alleen koortswerende middelen wanneer de malaise te groot wordt. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien NSAID’s (ibuprofen, diclofenac….) mogelijks de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten.
13. Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar comedies, richt je focus op wat wel goed loopt.
14. Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem.
15. Geniet van deze weken van “verplichte rust”. Wij zijn met ons allen al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, onze vervulling buiten ons te zoeken, dat we vergeten zijn hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie…
“We zijn in oorlog”, zei de Franse president Macron. Als dat zo is, dan is het niet met deze onzichtbare, microscopische vijand, maar met onze huidige visie op ziekte en gezondheid, waarin weinig aandacht is voor de basis van gezondheid: voeding, natuurlijke medicijnen en levensstijl. In plaats van weerloze slachtoffers te zijn, wordt het tijd onze verantwoordelijkheid op te nemen, onze zelfredzaamheid te vergroten, ons terug te empoweren i.p.v. ons te laten beklemmen door angst. We zijn niet weerloos overgeleverd, laat ons focussen op wat we wél onder controle hebben.

Is het geen tijd om een aantal vragen te stellen? Om een mentaliteitsshift te overwegen?
Van angst naar vertrouwen? Van slachtofferschap naar zelfredzaamheid? Van afhankelijkheid van autoriteiten naar kennis om zelf toe te passen? Om in de opleiding van artsen meer aandacht te geven aan preventie, voeding, het ondersteunen van de biochemie met natuurlijke stoffen? Om geld te investeren in studies over voeding, kruiden en voedingssupplementen? Om de rol van de arts om te polen van “redder” naar gezondheidsbegeleider? Om te investeren in voorlichting in het onderwijs en in bedrijven, bij kwetsbare bevolkingsgroepen? De oriëntatie binnen de gezondheidszorg te verleggen en onze budgetten te herorganiseren?
Moge deze oproep als een vlinderslag in het Amazonewoud zijn, die misschien bijdraagt aan het ontstaan van een orkaan duizenden kilometers verderop.

Met dank aan Hilde de Smet

Dank om deze brief door te sturen aan familie, vrienden of collega’s.
Hoopvolle groeten in onzekere tijden,
Hilde De Smet
In 2002 studeerde Hilde De Smet af als arts aan de KUL. Na één specialisatiejaar anesthesiologie, startte ze haar opleiding huisartsgeneeskunde aan de RUG. In haar praktijk in Meerbeek, Kortenberg, werkte ze vooral met natuurlijke en complementaire therapieën. Sinds september 2019 geeft ze seminaries over gezondheid en vitaliteit.

Soepen/ Voorgerechten

Knoflooksoep medicijn of recept?

“Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.”

Dit zijn beroemde woorden van de arts uit de Griekse oudheid, Hippocrates, die vaak de vader van de Westerse geneeskunde wordt genoemd.
Hij schreef dan ook inderdaad knoflook voor om een verscheidenheid aan medische aandoeningen te behandelen. En….veel van de gunstige gezondheidseffecten zijn kort geleden door de moderne geneeskunde bevestigd.

Knoflook heeft vele geneeskrachtige eigenschappen die kunnen worden gebruikt om ontsteking, chronische ziektes en infecties tegen te gaan. Dankzij allicinegehalte, een actief bestanddeel, kan knoflook helpen om het cholesterolgehalte, de bloeddruk en andere aandoeningen die verbonden zijn aan het cardiovasculaire systeem onder controle te houden. Ook wordt knoflook gebruikt als middel om spijsvertering problemen, ademhalingsziektes en schimmelinfecties te behandelen. Dankzij de ontstekingsremmende werking en het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook zelfs een geweldige aanvulling op behandelingen voor artritis, kanker en diabetes.

Knoflook bevat allicine, een stof met krachtige medicinale eigenschappen
Knoflook is een plant uit de familie van de Allium (ui).

Het is nauw verwant aan uien, sjalotjes en prei. Het groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt bij het koken, vanwege de sterke geur en heerlijke smaak. Maar in de oudheid werd knoflook vooral gebruikt voor de medicinale en gezondheid bevorderende eigenschappen
Het gebruik ervan is goed gedocumenteerd door alle grote beschavingen met inbegrip van de Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen en Chinezen.

Bron : ahealthylife.nl

Zo ziet knoflook er uit:

knoflookbol

Het hele ‘hoofd’ wordt de knoflookbol genoemd en elk segment wordt een teentje genoemd. Er zitten ongeveer 10 tot 20 teentjes in één bolletje. We weten nu dat de meeste effecten op de gezondheid worden veroorzaakt bij één van de zwavelverbindingen die worden gevormd als een teentje wordt fijngesneden, geperst of gekauwd.
Deze verbinding, allicine, is ook verantwoordelijk voor de specifieke knoflookgeur. Allicine komt het lichaam binnen vanuit het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich door het hele lichaam, waar het zijn krachtige biologische werk kan doen.
Kortom: Knoflook is een plant uit de familie van de ui. Het wordt geteeld vanwege de eigenschappen bij het koken en de gezondheidseffecten. Er zit een hoog gehalte van de zwavelverbinding allicine in, waarvan wordt aangenomen dat het de meeste gezondheidseffecten teweegbrengt.
Knoflook is zeer voedzaam, maar bevat heel weinig calorieën.

Knoflook is ongelofelijk voedzaam. In één portie van  (28 gram) zit:

mangaan: 23% van de ADH
vitamine B6: 17% van de ADH
vitamine C: 15% van de ADH
selenium: 6% van de ADH
vezels: 1 gram

Behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1
Knoflook bevat ook kleine hoeveelheden van allerlei andere nutriënten. Het bevat eigenlijk een beetje van alles wat we nodig hebben.
Verder bevat het 42 calorieën, met 1.8 gram eiwit en 9 gram koolhydraten.
Kortom: Knoflook bevat weinig calorieën en heel veel vitamine C, Vitamine B6 en mangaan. Het bevat ook sporen van andere nutriënten.

Knoflook kan ziektes bestrijden, waaronder een verkoudheid.

Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Uit een grote 12-weekse studie bleek dat een dagelijks knoflooksupplement het aantal verkoudheden met 63% deed afnemen, vergeleken met een placebo.
De gemiddelde duur van de verkoudheidssymptomen werd ook met 70% verminderd, van 5 dagen bij een placebo tot maar 1,5 dag bij de knoflook-groep.
Uit een ander onderzoek bleek dat met een hoge dosis knoflookextract (2,56 gram per dag) het aantal ziektedagen door verkoudheid of griep met 61% afnam.
Als je vaak verkouden bent, dan zou het toevoegen van knoflook aan je dieet wel eens zeer nuttig kunnen zijn.
Kortom: Een knoflooksupplement helpt bij het voorkomen en verminderen van de ernst van veel voorkomende ziekten zoals griep en verkoudheid.

De actieve bestanddelen in knoflook kunnen de bloeddruk verlagen.

Hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes zijn de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste aanjagers van deze ziektes. Onderzoek op mensen heeft aangetoond dat knoflooksuppletie een aanzienlijke bijdrage levert aan het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.
Uit één studie blijkt dat een dosis van 600-1500 mg knoflookextract per dag gedurende 24 weken net zo effectief was in het verlagen van de bloeddruk als het medicijn Atenolol.
De dosis moet behoorlijk hoog zijn om deze gewenste effecten te bereiken. De hoeveelheid allicine die nodig is, is gelijk aan ongeveer 4 teentjes knoflook per dag. Kortom: Een hoge dosis knoflook lijkt de bloeddruk gunstig te beïnvloeden bij mensen met hoge bloeddruk. In sommige gevallen kan de toediening ervan net zo effectief zijn als een regulier medicijn.

Wil je meer weten over de heilzame kwaliteit van knoflook? Lees dan hier verder.

Welke knoflook gebruik je?

Ik ben een voorstander van lokaal geteelde groenten en voor de knoflook kun je dan bijvoorbeeld terecht bij Biesheuvel. Kijk hier voor meer informatie.

een ander lekker recept met knoflook is bijvoorbeeld : tzatziki!

Knoflooksoep

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 12 teentjes knoflook (ongepeld)
  • 1/2 bloemkool
  • 2 el olijf olie
  • 1 tl keltisch zeezout
  • 1/2 kop geraspte gember
  • 2 el biologische (gras)boter
  • 2 gesneden uien
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 tl cayenne poeder
  • 1 1/2 tl verse tijm
  • 1 citroen
  • 1 ltr groente bouillon

Instructions

1

Verwarm de oven op 200 graden

2

Doe de 12 teentjes ongepelde knoflook in een ovenschaal samen met de olijfolie en het zout. Dek de schaal af met zilverfolie en laat ze zo zacht en goudbruin bakken in 40 minuten

3

Laat ze daarna afkoelen en verwijder de velletjes van de knoflook.

4

Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem en voeg de gesneden uien, gember, tijm en cayenne poeder toe. Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg alle knoflook toe, laat dat 3 minuten meebakken. Voeg dan de groente bouillon met de bloemkool roosjes toe en laat het geheel 20 minuten doorkoken met een deksel op de pan.

5

Blender de soep en giet daarna de kokosmelk erbij. Verwarm de soep nog even maar laat het niet meer koken. (i.v.m. schiften van de kokosmelk)

6

Breng de soep op smaak met wat peper en zout en serveer de soep met een scheut verse citroensap.

nagerechten en zoetigheden

Super gezonde cheesecake

Vegan, gluten en lactosevrij.

Het is januari en dat betekent dat we weer een beetje meer op onze eetgewoonten gaan letten en zoveel mogelijk gezonde voeding tot ons nemen. Dat voornemen ben ik goed begonnen dit jaar, ik ontbijt met taart! Jawel, maar niet zomaar een taart, nee een echte gezonde rauwe vegan gluten-en lactosevrije taart. Met heel veel fruit en ja dat is een supergezonde en lekkere start van de dag en weer eens iets anders dan een bakje fruit met nootjes en yoghurt. Nootjes en fruit zitten er inderdaad ook in en wat zaden, dat is het eigenlijk. Plus je hebt niet eens een oven nodig, alleen maar een vriesvak en een beetje geduld.

Ben je benieuwd naar dit geweldige recept? Probeer het vandaag nog uit en dat eet jij morgen ook taart voor ontbijt!

Wil je weten wat je nog meer met blauwe bessen kunt maken? Kijk dan eens hier

Super gezonde cheesecake

Print Recipe
Serves: 10-12 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • Benodigdheden:
  • keukenmachine (aanbevolen) of blender & springvorm 20 cm (of kleiner)
  • De cashewnoten een nacht (8 uur) laten wellen, de dadels 30 minuten in heet water wellen
  • 170 gr rauwe gemengde noten
  • 140 gr cashewnoten
  • 2 el zelfgemalen chiazaad
  • 2 el pompoenpitten
  • 8 medjool dadels, ontpit
  • 3 rijpe, bevroren bananen
  • 500 gr bevroren blauwe bessen
  • 1 tl zeezout
  • Agave siroop (optioneel)

Instructions

1

Bereiding bodem:

2

Doe de gemengde noten, pompoenpitten, zeezout en dadels in je blender totdat het goed gemengd is, voeg eventueel een scheut water toe indien de substantie te droog is.

3

Mix het nog een keer. Strijk dit uit over de bodem van de vorm die je gaat gebruiken

4

Voor de middelste laag:

5

Doe de uitgelekte cashewnoten in de kom en maal deze tot een creme-achtige substantie

6

Voeg 2 bananen, wat zout en eventueel de gewenste hoeveelheid zoetstof toe

7

Pureer tot het helemaal glad is

8

Strijk gelijkmatig uit over de bodem

9

Als je bang bent dat de bovenlaag teveel gaat mengen met deze laag laat hem dan vast ‘opstijven’ in de vriezer

10

Voor de bovenste laag:

11

Doe vervolgens de blauwe bessen, het chiazaad en de laatste banaan tot een glad mengsel en voeg eventueel nog wat zoetstof naar smaak toe

12

Bewaar eventueel een handje besjes en wat rood fruit voor de afwerking

13

Wederom gelijkmatig over de andere 2 lagen verdelen

14

Laat minimaal 4 uur rusten in de vriezer

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Indische spruitjes

Dit verrukkelijke recept heb ik van Janneke Vreugdenhil uit het NRC. Het is weliswaar een spruitjes schotel, en ik weet dat niet iedereen spruitjes kan waarderen, maar deze schotel is zo lekker….je moet er wel van gaan houden!

De spruit is een echte superfood van eigen bodem, waarmee je jouw weerstand in de winter in stand houdt. Maar spruitjes bevatten ook vitamines om je energie op peil te houden. Lees hier drie gezonde redenen om spruiten te eten.

  1. Weerstand
    Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen. Hierdoor worden indringers tegengehouden.
  2. Zenuwstelsel en hersenen
    De vitamine C in spruiten biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen, wat ook weer goed is voor een gezond zenuwstelsel. Dat is weer goed voor een snel reactievermogen.
  3. Energie
    Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. Spruitjes zijn een van de weinige groente die zo een rijke en bijna volledige voedingssamenstelling heeft. Hartstikke gezond!

Kijk voor meer lekkere recepten hier

Heerlijke indische spuitjes

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 500 gr spruitjes
  • 4 vastkokende aardappelen, of 2 zoete aardappelen, of 2 winterwortelen ( low carb)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 stengels sereh
  • 4 eieren of 100 gr tofu
  • 100 gr taugé
  • 600 ml groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl sambal manis
  • 1/2 tl gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el arachide of kokosolie
  • een handje bladselderij

Instructions

1

Pel de tenen knoflook en de sjalotten en snijd ze grof. Schil de gemberwortel en snijd in schijfjes.

2

Doe de knoflook, sjalot en gember samen met de sambal, basterdsuiker en een snuf zout in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een boemboe.

3

Als u geen keukenmachine bezit kunt u de knoflook, sjalot en gember ook eerst wat fijner snijden en vervolgens samen met die snuf zout fijn wrijven in een vijzel.

4

Schil de aardappelen of wortels en snijd ze in dobbelstenen. Maak de spruitjes schoon, halveer grote exemplaren.

5

Trek het buitenste stugge blad van de sereh, kneus de stengels met het lemmet van een mes en leg er een knoopje in.

6

Verhit de olie in een wok of soeppan. Fruit de boemboe een paar minuten tot hij flink gaat geuren.

7

Voeg dan de kokosmelk, bouillon, aardappelen/wortels spruiten en sereh toe.

8

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappelen en spruitjes zachtjes in (een klein) halfuurtje gaar koken.

9

Kook intussen de eieren hard, laat schrikken, pel en halveer ze. Als je tofu gebruikt, snijd dan de tofu in blokjes en leg ze in een marinade van 1 el sambal, 1 el ketjap en 1 fijngehakt teentje knoflook. Laat dat 20 minuten marineren en bak ze daarna goudbruin in de kokos of arachideolie.

10

Proef en maak de sajoer op smaak met zout en versgemalen peper en een drup citroensap. Verdeel over 4 kommen of diepe borden.

11

Leg in elk bord 2 halve eieren en een pluk taugé en bestrooi met gehakte selderij. Geef er gekookte witte rijst en extra sambal bij. Of als je low carb eet, met bloemkoolrijst.