nagerechten en zoetigheden

Majestueuze worteltaart

Speciaal voor Koningsdag, deze super smeuïge, majestueuze worteltaart.

In tijden van quarantaine is het leuk om thuis te experimenteren in de keuken en zo kwam deze majestueuze, low carb, vegan, gluten- en lactose vrije worteltaart tot stand.

Deze super smeuïge worteltaart is heerlijk als ontbijt of als taartje bij de thee of koffie. Het is koolhydraatarm en bijzonder voedzaam door o.a. de vezels in de wortel en de goede vetten en antioxidanten in walnoten. Walnoten bevatten gunstige vetzuren die kunnen er volgens onderzoekers voor zorgen dat het brein beter functioneert, waardoor leren en onthouden makkelijker gaat. Ook blijft het brein door deze noot beter functioneren met het ouder worden. Daarnaast kunnen walnoten zorgen voor een flinke afname van het LDL-cholesterol en van het risico op diabetes type 2. Door het amandel en kokosmeel is de taart dus zo laag in koolhydraten, maar let wel…..Alles met mate 😉

Ook lekker en voedzaam zijn deze carrot cake balletjes of kijk hier voor meer inspiratie

Super smeuiige worteltaart

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 3 flax eggs* zie onder of 3 middelgrote eieren
  • 50 gr erythritol of sukrin
  • 100 gr kokosolie, gesmolten
  • 2 tl vanille aroma
  • 300 gr geraspte winterpeen
  • 50 gr walnoten
  • 150 gr amandelmeel
  • 100 gr kokosmeel
  • 1 kop amandelmelk
  • sap van halve citroen
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el gehakte gember
  • snufje zout
  • Voor de glazuur :
  • 200 ml kokosroom
  • 40 gr erythritol
  • 2 tl agar agar

Instructions

1

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden

2

Meng de flaxeggs/eieren, zoetstof, gesmolten kokosolie en vanille aroma in een grote kom

3

Klop de inhoud van de kom enigszins schuimig

4

Rasp de winterpeen grof en snijd de walnoten in kleine stukjes

5

Voeg vervolgens de grof geraspte wortel en de gehakte walnoten toe aan het eimengsel

6

Voeg nu de koekkruiden, zout, bakpoeder, amandel- en kokosmeel en de amandelmelk toe en meng dit met een spatel goed door elkaar

7

Vervolgens voeg je het citroensap en de gember toe en proef het beslag, eventueel verder op smaak brengen met zoetstof en koekkruiden

8

Schenk het beslag vervolgens in een taart of cakevorm, bekleed met een vel bakpapier

9

Bak de worteltaart 45-50 minuten in de voorverwarmde oven

10

Laat de worteltaart na het bakken goed afkoelen en maak ondertussen de glazuur

11

Verwerk de agar agar zoals vermeld op het pakje

12

Klop in een kom de kokosroom met de erythritol en agar agar tot een lobbige substantie

13

Verdeel het glazuur met een bolle kant van een lepel over de taart en laat het glazuur minstens 2 uur opstijven in de koelkast

14

Garneer de taart met walnoten en geraspte wortel

15

Snijd de worteltaart in 12 stukjes of plakjes

16

Eet smakelijk!

17

De traditionele glazuur die gebruikt wordt is met roomkaas

18

Voor de roomkaasglazuur

19

50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

20

60 gram poedersuiker of desgewenst stevia poeder + extra poedersuiker om te bestuiven

21

200 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)

22

Mix de boter zacht en romig. Meng de boter met de roomkaas tot een glad mengsel

23

Voeg de gezeefde poedersuiker en/of eventueel stevia toe en meng tot een glad mengsel

Notes

flax egg is gemalen lijnzaad in water geweekt 1 el gemalen lijnzaad op 1 el water

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply