Soepen/ Voorgerechten

Knoflooksoep medicijn of recept?

“Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.”

Dit zijn beroemde woorden van de arts uit de Griekse oudheid, Hippocrates, die vaak de vader van de Westerse geneeskunde wordt genoemd.
Hij schreef dan ook inderdaad knoflook voor om een verscheidenheid aan medische aandoeningen te behandelen. En….veel van de gunstige gezondheidseffecten zijn kort geleden door de moderne geneeskunde bevestigd.

Knoflook heeft vele geneeskrachtige eigenschappen die kunnen worden gebruikt om ontsteking, chronische ziektes en infecties tegen te gaan. Dankzij allicinegehalte, een actief bestanddeel, kan knoflook helpen om het cholesterolgehalte, de bloeddruk en andere aandoeningen die verbonden zijn aan het cardiovasculaire systeem onder controle te houden. Ook wordt knoflook gebruikt als middel om spijsvertering problemen, ademhalingsziektes en schimmelinfecties te behandelen. Dankzij de ontstekingsremmende werking en het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook zelfs een geweldige aanvulling op behandelingen voor artritis, kanker en diabetes.

Knoflook bevat allicine, een stof met krachtige medicinale eigenschappen
Knoflook is een plant uit de familie van de Allium (ui).

Het is nauw verwant aan uien, sjalotjes en prei. Het groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt bij het koken, vanwege de sterke geur en heerlijke smaak. Maar in de oudheid werd knoflook vooral gebruikt voor de medicinale en gezondheid bevorderende eigenschappen
Het gebruik ervan is goed gedocumenteerd door alle grote beschavingen met inbegrip van de Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen en Chinezen.

Bron : ahealthylife.nl

Zo ziet knoflook er uit:

knoflookbol

Het hele ‘hoofd’ wordt de knoflookbol genoemd en elk segment wordt een teentje genoemd. Er zitten ongeveer 10 tot 20 teentjes in één bolletje. We weten nu dat de meeste effecten op de gezondheid worden veroorzaakt bij één van de zwavelverbindingen die worden gevormd als een teentje wordt fijngesneden, geperst of gekauwd.
Deze verbinding, allicine, is ook verantwoordelijk voor de specifieke knoflookgeur. Allicine komt het lichaam binnen vanuit het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich door het hele lichaam, waar het zijn krachtige biologische werk kan doen.
Kortom: Knoflook is een plant uit de familie van de ui. Het wordt geteeld vanwege de eigenschappen bij het koken en de gezondheidseffecten. Er zit een hoog gehalte van de zwavelverbinding allicine in, waarvan wordt aangenomen dat het de meeste gezondheidseffecten teweegbrengt.
Knoflook is zeer voedzaam, maar bevat heel weinig calorieën.

Knoflook is ongelofelijk voedzaam. In één portie van  (28 gram) zit:

mangaan: 23% van de ADH
vitamine B6: 17% van de ADH
vitamine C: 15% van de ADH
selenium: 6% van de ADH
vezels: 1 gram

Behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1
Knoflook bevat ook kleine hoeveelheden van allerlei andere nutriënten. Het bevat eigenlijk een beetje van alles wat we nodig hebben.
Verder bevat het 42 calorieën, met 1.8 gram eiwit en 9 gram koolhydraten.
Kortom: Knoflook bevat weinig calorieën en heel veel vitamine C, Vitamine B6 en mangaan. Het bevat ook sporen van andere nutriënten.

Knoflook kan ziektes bestrijden, waaronder een verkoudheid.

Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Uit een grote 12-weekse studie bleek dat een dagelijks knoflooksupplement het aantal verkoudheden met 63% deed afnemen, vergeleken met een placebo.
De gemiddelde duur van de verkoudheidssymptomen werd ook met 70% verminderd, van 5 dagen bij een placebo tot maar 1,5 dag bij de knoflook-groep.
Uit een ander onderzoek bleek dat met een hoge dosis knoflookextract (2,56 gram per dag) het aantal ziektedagen door verkoudheid of griep met 61% afnam.
Als je vaak verkouden bent, dan zou het toevoegen van knoflook aan je dieet wel eens zeer nuttig kunnen zijn.
Kortom: Een knoflooksupplement helpt bij het voorkomen en verminderen van de ernst van veel voorkomende ziekten zoals griep en verkoudheid.

De actieve bestanddelen in knoflook kunnen de bloeddruk verlagen.

Hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes zijn de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste aanjagers van deze ziektes. Onderzoek op mensen heeft aangetoond dat knoflooksuppletie een aanzienlijke bijdrage levert aan het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.
Uit één studie blijkt dat een dosis van 600-1500 mg knoflookextract per dag gedurende 24 weken net zo effectief was in het verlagen van de bloeddruk als het medicijn Atenolol.
De dosis moet behoorlijk hoog zijn om deze gewenste effecten te bereiken. De hoeveelheid allicine die nodig is, is gelijk aan ongeveer 4 teentjes knoflook per dag. Kortom: Een hoge dosis knoflook lijkt de bloeddruk gunstig te beïnvloeden bij mensen met hoge bloeddruk. In sommige gevallen kan de toediening ervan net zo effectief zijn als een regulier medicijn.

Wil je meer weten over de heilzame kwaliteit van knoflook? Lees dan hier verder.

Welke knoflook gebruik je?

Ik ben een voorstander van lokaal geteelde groenten en voor de knoflook kun je dan bijvoorbeeld terecht bij Biesheuvel. Kijk hier voor meer informatie.

een ander lekker recept met knoflook is bijvoorbeeld : tzatziki!

Knoflooksoep

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 12 teentjes knoflook (ongepeld)
  • 1/2 bloemkool
  • 2 el olijf olie
  • 1 tl keltisch zeezout
  • 1/2 kop geraspte gember
  • 2 el biologische (gras)boter
  • 2 gesneden uien
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 tl cayenne poeder
  • 1 1/2 tl verse tijm
  • 1 citroen
  • 1 ltr groente bouillon

Instructions

1

Verwarm de oven op 200 graden

2

Doe de 12 teentjes ongepelde knoflook in een ovenschaal samen met de olijfolie en het zout. Dek de schaal af met zilverfolie en laat ze zo zacht en goudbruin bakken in 40 minuten

3

Laat ze daarna afkoelen en verwijder de velletjes van de knoflook.

4

Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem en voeg de gesneden uien, gember, tijm en cayenne poeder toe. Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg alle knoflook toe, laat dat 3 minuten meebakken. Voeg dan de groente bouillon met de bloemkool roosjes toe en laat het geheel 20 minuten doorkoken met een deksel op de pan.

5

Blender de soep en giet daarna de kokosmelk erbij. Verwarm de soep nog even maar laat het niet meer koken. (i.v.m. schiften van de kokosmelk)

6

Breng de soep op smaak met wat peper en zout en serveer de soep met een scheut verse citroensap.

You Might Also Like