Hoofdgerecht

Griekse groentestoof of Briam met quinoa

Briam met quinoa

Griekse groentestoof of briam met quinoa

Weer een Griekse topper!

Briam is alweer zo’n prachtige Griekse schotel, vol met gezonde groente! Een kleurrijk feest op je bord en zo makkelijk te maken, het vergt alleen wat snijwerk en de oven doet de rest. De gezonde werking van bijv. courgette zit vooral in de schil. Wist je dat die de antioxidanten caroteen, luteïne en zeaxanthine bevat? Die beschermen je ogen tegen de schadelijk werking van licht. Verder bevat ze vit A en C.  Ook de schil van de aubergine bevat de meest werkzame stoffen. O.a. nasunine die houdt onze huid en brein jong en tevens werkt het beschermend op het hart.

De tomaat en dan zeker de Griekse tomaat, is een vitamine C bommetje en nog belangrijker, hij zit boordevol lycopeen. Deze werkzame stof wordt pas bioactief na verhitting. Tomaten verbeteren de ogen, huid, hart-en bloedvaten en hersenen. Vermindert de kans op prostaatkanker en verlaagt LDL-cholesterol. Paprika is ook weer zo’n rijke bron aan vitamine C en het zit vol met carotenen die weer goed zijn voor je ogen.

Aardappels zijn natuurlijk een grootte bron van koolhydraten en daarnaast bevatten ze veel vit. C, B6, kalium en vezels. Wil je minder koolhydraten eten, gebruik dan de zoete aardappel. Peterselie kan beschermend werken op de lever en tegen kanker en alzheimer.

De voedzame en heilzame werking van knoflook weten de Grieken natuurlijk al millennia lang. Het verbetert het immuunsysteem, is goed voor de prostaat, de bloedssomloop en cholesterol, vermindert hoge bloeddruk, griep, verkoudheid alzheimer, candida. Ook de ui heeft zo zo’n goede eigenschappen, waaronder : het verbeteren va hart-en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Vermindert de kans op (maag)kanker, LDL-cholesterol en ontstekingen.

Wat heb je nodig voor deze heerlijke Griekse ovenschotel?

 

 

 

 

 

 

Kennis maken met nog meer van dit soort gerechten?

Bekijk dan eens onze recepten pagina.

Briam met quinoa

Print Recipe
Serves: 4-5 Cooking Time: 1,5 uur

Ingredients

  • 6 rode tomaten
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 aardappelen
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1/2 kop peterselie, fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 uien gesneden in halve ringen
  • 1 kop olijfolie
  • peper en zout

Instructions

1

Schrap en was de courgettes. Snijd alle groenten in plekken van ongeveer 1 cm dikte.

2

Leg ze in een braadpan of ovenschaal. Voeg er olijfolie en één glas warm water aan toe.

3

Strooi er peper, zout en peterselie over.

4

Laat het afgedekt in een matig warme oven 1 1/2 uur bakken. Haal voor de laatste 30 minuten het deksel eraf .

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply