Energierijke reep om de dag goed te beginnen! Dit is een recept uit het kookboek van Deepak Chopra. Met deze heerlijke energierijke ontbijtreep zorg je voor een goeie start. Het voordeel van deze vezelrijke reep is dat je de ochtend energiek doorkomt zonder de bekende suikerdip. Je kunt ze natuurlijk ook meenemen voor de lunch of na het sporten.
Een suikerdip wat is dat?
Herken je dat, heb je heerlijk gegeten en daarna: een enorme suikerdip. Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten. In de oertijd was er vaak een tekort aan eten. We aten als we konden zoveel mogelijk. Daarna hadden we rust nodig om de voeding te verwerken.
Ondanks dat er voor ons in principe geen schaarste aan voeding meer is, zit dit mechanisme nog steeds ingebouwd in ons lichaam.
Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding. Hiervan wordt je dus tijdelijk een beetje moe van na het eten. Met een volle maag sporten voelt ook helemaal niet goed. Een gezonde maaltijd zou je juist energie moeten geven.
Heb jij wel eens een suikerdip? Overwint de moeheid het dan van je energie? Verlang je regelmatig naar zoetigheid?
Zou je hier meer over willen weten en hoe je dat kunt normaliseren? Ben jij die suikerdipjes zat en toe aan een andere leefstijl met meer energie?
Boek dan een voedings-en leefstijl advies, voor meer informatie klik hier
Ontbijtreep
Print RecipeIngredients
- 150 gr havermout
- 125 gr kokosmeel of amandelmeel
- 1el sesamzaad
- 2el gemalen lijnzaad geweekt in kopje heet water
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 150 gr rozijnen
- 150 gr zonnebloempitten
- 100 gr geraspte kokos
- 50 gr pompoenpitten
- 1 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl gemberpoeder
- 375 ml amandelmelk
- 4el dadelstroop of honing
- 4el lijnzaadolie of ghee
- 175 ml mangopuree of appelmoes
Instructions
En zo doe je het:
Verwarm de oven op 175 graden
Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom
Voeg vervolgens de natte ingrediënten erbij
Meng dit goed door elkaar
Vet een vierkante ovenschaal of bakblik in en schep je mengsel hierin
Verdeel en druk het mengsel over de bodem.
Zet het in de oven en bak het in zo’n 35 minuten mooi goudbruin.
Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. Ze zijn namelijk nu nog wat slap,
maar eenmaal afgekoeld zijn ze harder en kun je ze goed snijden.
Snijd of breek mooie stukken, neem een lekkere kop thee en geniet van je home-made energie-reep!